Ain Aaviksoo: mida teab koer andmetest? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo
Ain Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Üks asi on viia digiteenused kasvõi iga koerani. Andmemajanduse edendamiseks on aga vaja koordineeritud investeeringuid ning uut moodi partnerlust riigi- ja erasektori vahel, milleks võiks asutada riikliku äriühingu, kirjutab äsja riigiametist ettevõtlusse siirdunud Ain Aaviksoo.

  • Üleilmses väärtusahelas kõrgemale jõudmiseks on õigustatud riigipoolne selge sihiga sekkumine, et võimendada eri valdkondade vahelist koostööd Eestis.
  • Otstarbekas oleks riikliku äriühingu asutamine, mille ülesandeks oleks välispartnerite ja Eesti kohalike orgnisatsioonide huvid konkreetseteks koostööprojektideks vormida.
  • Samuti on oluline, et Eesti elanike huvid oleksid kaitstud - näiteks andmete töötlemine üksnes inimeste enda nõusolekul ja Eestis, mitte nende välismaale müümine.
  • Riigettevõtte asutamine võimaldab läbi vaielda, millistel tingimustel on äriline tegevus Eestis andmetega lubatud ja eetiline.
  • Edasi saab juba lähtuda üldistest põhimõtetest ja seejuures kõigi eraettevõtete jaoks ühtmoodi, ilma et ühe suurinvestori läbirääkimisi riigiga eritingimuste üle peaks meedia vahendusel pidama.
  • Neljandaks on ettevõtlusvorm ka riigi jaoks kõige selgem viis, kuidas ühisvara abil majandustegevuses teenitud tulu kõigi Eesti elanike hüvanguks tagasi investeerida.
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles