Juurikas: Euroopa toibub kella-keeramisest

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taas on käes aeg kella keerata.
Taas on käes aeg kella keerata. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Üleminek suveajale tekitas Euroopas tohutu kaose. Hullumajades on järjekorrad, nõustamiskabinetid on üle koormatud. Paljud eurooplased on trauma tagajärjel unustanud, kuidas süüa, juua ja ennast riidesse panna. Sageli kohtab inimesi, kes liiguvad neljakäpukil ja närivad parkides muru.

Eriti valusalt on kellakeeramine puudutanud riigipäid ja valitsusjuhte. Esmaspäeval päästjate poolt leitud Angela Merkel kirjeldab ajakirjas Spiegel oma läbielamisi. Hämarolekus sattus Saksa kantsler Düsseldorfi no-go tsooni, kus kohalikud leidsid ta mošee trepil magamas. Prantsusmaa president Makaroon on ajakirjandusele teada andnud, et suur kellakeeramine on tema bioloogilise kella segi ajanud. Nüüd tunneb ta vastupandamatut tungi töölt koju jääda ja lapsi sünnitada. Euroopa komisjoni president Jean-Claude Juncker viidi Baden-Badenisse sanatooriumisse.

Pisut rahulikumalt on kellakeeramise üle elanud Euroopa monarhiad. Inglise kuninganna Elizabeth II sõnul pole Buckinghamis kellasid käpitud viimased viissada aastat, kui Elizabeth I keelas surmanuhtluse ähvardusel kellasid valeks keerata. Viimati üritas seda 1606 aastal sir Edward Digby, kes kolm päeva hiljem üles poodi, uputati ning väikesteks tükkideks rebiti. Hispaania kuningapalee kellad valatakse keeramise eel sulatina täis, et kommunistid ei saaks neid öösel valeks keerata. Hispaania kuningas veedab iga-aastase segaduste aja Tenerifel.

Kellakeeramise vastu on ägedalt sõna võtnud Saksamaal aresti­kambris istuv Kataloonia president Carles Puigdemont. Tema sõnul takistab kellakeeramine vangivalvurite kvaliteetset tööd. Valvurite norskamine häirib ja tekitab soovi arestikambrist lahkuda. Puigdemont lubab, et vabas Kataloonias tehakse igasugusele kellakeeramisele kategooriline lõpp.

Nagu alati, annab segaduste taustal inimestele lootust Rooma paavst. Vatikani Teataja julgustab usklikke rõõmusõnumiga, et aprilli alguses toimuval erakorralisel kohtumisel Jumalaga võtab Püha Isa tõsiselt arutlusele kellade keeramise teema ja palub selle õuduse lõpetada.

Teema lõpetuseks tõehekt:

«Mina olen parem peaminister kui Jüri Ratas.»

- Kaja Kallas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles