Postimees 1939. aastal: Eesti pank paneb naisametnikud rahvarõivasse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvarõivad: Muhu pruut, Karja naine, Tõstamaa naine, Pärnu-Jaagupi mees.
Eesti rahvarõivad: Muhu pruut, Karja naine, Tõstamaa naine, Pärnu-Jaagupi mees. Foto: Wikipedia.org

Ka käesoleval aastal kutsuti Rahvarõivaste Nõuandebüroo Eesti Rahva Muuseumi juures ellu, kuna vastu kevadet üha sagenevad järelepärimised muuseumile. Seni on kõige suurema tellimisega esinenud Tallinna Eesti Pank, kes on otsustanud panga kulul valmistada kõigile naisametnikele rahvarõivad.

Praegustel andmetel tõuseb see tellimine kuni 87 ülikonnani. Nõuandematerjalide valmistamine võtab küllaltki aega, kuna selleks on tarvis lõikeid kopeerida ja kokku seada. Nii vältab näiteks Muhu naise terve ülikonna valmistamine kuni 20 tundi, Mustjala tanumustri kopeerimine 6,5 tundi jne.

Kuna meie ehtsa rahvarõiva kogud Eesti Rahva Muuseumis on haruldaselt rikkalikud, on nõuandebüroo püüdnud järjest kopeerida uusi, seni veel laiali saatmata variante, et valmistatavad rahvarõivad ei muutuks igavaks «mundriks», vaid tõendaksid meie rahvarõivale nii omast mitmekesisust ja eesti naise suurt loomisvõimet.

29.03.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles