Postimehe aasta arvamusliidri tiitli sai Mihhail Lotman

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees kuulutas täna traditsioonilisel arvamusliidrite lõunal aasta arvamusliidriks semiootik Mihhail Lotmani.

Aasta arvamusliidri tiitel koos sinna juurde käiva Johann Voldemar Jannseni kujuga läheb traditsiooniliselt inimesele, kelle roll Eesti ajakirjanduses ja ühiskonnas on Jannseni saavutuste kõrgusel.

Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korvi sõnul on Lotmani suhe Postimehega kestnud pikka aega. Semiootik on olnud enam kui aastakümme tagasi arvamustoimetuse püsikolumnist, kuid viimastel aegadel esinenud rohkem esseežanris. «Kõige enam mõjutab ta praegusajal avalikku arvamust tegelikult oma ajaveebi kaudu,» märkis ta.

Korv tõi välja, et Lotmanist võiks rääkida kindlasti väga erineval moel. «Ta on üks parimaid ja julgemaid, vahest ka selgemaid väärtuste defineerijaid. Eetiline, erudeeritud ja väärikas, nagu õpetaja, kes ta ju õieti ongi,» leidis arvamustoimetuse juhataja.

Semiootiku tekstide juures meeldib Korvile ka tema suurepärane huumor. «Selles võib mõnikord olla annus satiiri, kuid on alati ka mingi soe sügavus,» põhjendas ta.

Eelmisel aastal sai Postimehe aasta arvamusliidri tiitli kolumnist ja meediaekspert Raul Rebane. Enne seda on aasta arvamusliidri tiitli ja Mati Karmini loodud Jannseni kuju saanud Jaak Jõerüüt, Jüri Vendik, Ilmar Raag, Tiina Kangro, Edward Lucas, Andres Arrak, David Vseviov, Erkki Bahovski, Enn Soosaar, Mihkel Mutt, Marju Lauristin ja Rein Veidemann.

Johann Voldemar Jannseni kuju (autor Mati Karmin) laureaadid eelnevatel aastatel.
Johann Voldemar Jannseni kuju (autor Mati Karmin) laureaadid eelnevatel aastatel. Foto: Merilin Kukk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles