Propastop: Sputnik püüdis kaitseväge kahvlisse panna

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa rahvusvahelise propagandakanali Sputnik logo.
Venemaa rahvusvahelise propagandakanali Sputnik logo. Foto: SCANPIX

Sputnik saatis eelmisel nädalal kaitseväele kirja, milles väljendas kuuldusi, nagu oleks Võrus end automaadist õlga tulistanud ajateenija olnud hoopis vene rahvusest ja saanud haavata põgenemiskatsel, mis põhjustatud halbadest rahvussuhetest väeosas. Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop leiab, et kaitseväe ennetav vastutegevus siinkohal oli õnnestunud, ent pikemas perspektiivis sellisel viisil reageerimine ei ole jätkusuutlik lahendus.

Hiljuti kirjutasime propagandajuhtumist, milles Eesti kaitseväe rivilaul sai Venemaa meedias laialdase valekäsitluse ja meie kaitsejõude süüdistati alusetult rahvustevahelises vaenus.

Ka eelmise nädala uus propagandajuhtum jätkas samade narratiividega. Nimelt saatis Eestis tegutsev Venemaa propagandaväljaanne Sputnik kaitseväele kirja, milles väljendas kuuldusi, nagu oleks meedias kajastatud tulistamisintsidendis osalenud kaitseväelane olnud vene rahvusest ja saanud haavata põgenemiskatsel, mis põhjustatud halbadest rahvussuhetest väeosas.

Kaitsevägi ei jäänud ära ootama, kuni kiri läidab süüdistuste voo Kremli meedias. Sputniku pöördumine saadeti 15. märtsil täismahus Eesti meediaväljaannetele (ERR, Postimees), selles esitatud kahtlused lükati ümber ning toodi välja Sputniku varjatud eesmärk – soov õhutada rahvuste vahelist konflikti.

Propagandaloo küpsetamiselt tabatud Sputnik püüdis kaitseväele omakorda tagasi teha. Kanal avaldas 16. märtsil loo, milles süüdistas hoopis kaitseväge kuulduste levitamises! Jätkuloo pealkirjaga «Eesti kaitsevägi levitab valeuudiseid» avaldasid Sputniku teistes keeltes väljaanded ja Venemaa uudisteagentuur RIA Novosti ning kommenteeris Baltnews. Tänase seisuga see kaugemale levinud ei ole.

Propastop peab kaitseväe tegevust seekordses juhtumis hästi korraldatuks ja õigeaegseks, ennetava sammuga hoiti ära võimalik suurem propagandarünnak. Õnnestunud oli ka Sputnikule vastamise viis, kus ei püütudki propagandakanaliga otse suhtlema asuda, vaid provokatiivsed küsimused koos omapoolsete seletustega avaldati usaldusväärsetes meediakanalites.

Siiski soovime juhtida tähelepanu, et igale kirjale või uudisnupule sel viisil reageerimine ei ole jätkusuutlik lahendus. Sputniku ja Baltnewsi taolised propagandaväljaanded toodavad päevas kümneid infoühikuid, milles segamini kuulujutud, valed, vandenõuteooriad ja pseudoekspertide analüüsid. Tegemist on korjesaitidega, mille rolliks Kremli meediamasinavärgis just provokatsioonide produtseerimine, lootuses, et need suurematesse meediakanalitesse edasi leviksid. Igale valeväitele reageerimine tähendaks Eesti ametiasutuste määramist lõputu valeuudiste valanguga võitlema.

Pikaajaliseks lahenduseks on hoopis tunnistamine, et Sputniku-laadsed väljaanded ei ole ajakirjandus, ehkki nad ise püüavad end sellistena esitada. Sellistele veebilehtedele tuleb hoopis ametlikult omistada vaenuliku propagandakanali staatus, mis annaks õiguse nende sisu suhtes reeglid kehtestada.

Propastop populariseerib ideed, et sellised kanalid tuleb tähistada propagandamärgisega, mis igale lugejale kohe teada annavad, et tegu pole ajakirjandusega. Lahendus on tehniliselt kergesti korraldatav, vaja on lihtsalt soovi see ellu viia.

Loe ka propagandakanalitega suhtlemise põhimõtetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles