PÄEVAINTERVJUU Yana Toom Skripali mürgitamisjuhtumist: Venemaale polnud seda vaja (34)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Europarlamendi liige Yana Toom kinnitas Postimehe otsestuudios, et tema hinnangul on endise Venemaa agendi Sergei Skripali mürgitamisjuhtumist rohkem poliitilist kasu lõiganud Suurbritannia kui Venemaa. Suurbritannia kinnitas sellega tema hinnangul oma positsiooni Brexiti läbirääkimistel, aga ka suhetes USAga.

«Liiga palju on jäetud jälgi, et arvata, et seda on teinud mingisugune salateenistus,» sõnas Toom, «kui salateenistus tahab kedagi likvideerida, siis seda tehakse nii, et jälgi ei ole.»

«Kui on mingisugune jälg, mis selgelt viitab kellelegi, siis see juba tekitab kahtlusi.»

«Siin on palju asju: Venemaal on tulemas jalgpalli maailmameistrivõistlused, millesse on investeeritud palju raha. See on praegu küsimärgi all. Teiseks, kes hakkaks pärast seda vahetama Venemaaga luurajaid, kui teame juba ette, et need inimesed tapetakse seal?» loetles Toom põhjuseid, miks Skripali mürgitamise taga ei saanud olla Venemaa võim.

«Ma ei näe põhjust, miks oli seda Venemaale vaja,» sõnas poliitik.

«Urmas Paet ütles just venekeelse Postimehe stuudios minu kõrval selgelt, et vaatame konteksti – Venemaa on käitunud nii ja nii – ehk halvasti, ju siis nemad tapsid,» väitis Toom, «see mõttekäik ju õõnestab lääne demokraatiat.»

«Paet usub briti poliitikute seisukohti, see on usu küsimus. Mina ei usu,» lisas ta.

«Versioon iga päev muutub – algul oli «väga tõenäoline», siis kuulsime, et Novitšoki [närvimürk – M.V.] toodi kohvriga. Ei saanud tuua, siis oleks kõik vahepeal ära surnud. Nüüd kuuleme, et toodi auto konditsioneeri läbi, Scotland Yard seda versiooni ei kinnita,» loetles ta.

«Ma teen täpselt seda, mida ma pean õigeks,» jätkas Toom, «ja ma ei kaitse kogu aeg Venemaad. Ma kaitsen antud juhul lääne demokraatiat ja kainet mõistust.»

Külm sõda

Toom on seisukohal, et Venemaa ja lääneriikide suhetes valitseb täieulatuslik külma sõja seisukord.

«Ühendkuningriigil on sellest väga palju võita. Nad kinnitasid väga selgelt oma positsiooni Brexitis, sest sõjalises mõõtmes Euroopa Liit on olematu suurus, meil puudub igasugune võimekus ennast kaitsta. Ütleme, et see on väga kaheldav NATO kõrval.»

 «Suurbritannia ja USA telg on praegu väga tugevaks muutunud ja Vana-Euroopa on täiesti kahvlis. Me oleme täielikus sõltuvuses USAst, jälle,» lisas Toom.

Toom kinnitas intervjuu lõpetuseks, et ei näe igal juhul põhjust, miks topeltagent Sergei Skripali mürgitamine Venemaale kasu oleks toonud ning avaldas lootust, et Venemaa võtab vastu Briti välisministri Boris Johnsoni kutse uurida asja koos.

Kommentaarid (34)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles