Erkki Bahovski: vabastaja Albert

Erkki Bahovski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Herodese kujundatud Buxhoevedeni Risti aumärk.
Priit Herodese kujundatud Buxhoevedeni Risti aumärk. Foto: Meelis Päeva

Hea, et istusin, kui lugesin postimees.ee-st üleeile uudist, mille järgi kavatseb Volker von Buxhoevedeni koos Eesti Muinsuskaitse Seltsiga asutada Buxhoevedeni Risti aumärgi, mida hakataks välja andma 12. sajandil elanud piiskop Alberti mälestuseks. Tubli, Eesti Muinsuskaitse Selts: äkki annaks välja ka Andrei Ždanovi aumärgi? Eks temagi kandnud endaga kaasas teatud väärtusi. Nii nagu piiskop Albertki.

Piiskop Alberti aumärgi üleandmistseremoonia – ehkki vastav konsiilium valib vastava koha – võiks ju toimuda näiteks Lembitu kuju juures.

Üleüldse tekib piiskop Alberti aumärgi valguses mitmeid huvitavaid küsimusi. Et kas muistne vabadusvõitlus 1208-1227 oli hoopis käputäie euroskeptikute vastuhakk piiskop Alberti vabastus- ja valgustustegevusele? Või mida arvata maareformist 1919. aastal, kus saksa mõisnike maad riigistati? Või Võnnu lahingust 23. juunil 1919 ja võidust landesveeri üle?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles