Postimees 1905. aastal: Krimmist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 14.03.1905
PM 14.03.1905 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Krimmi Eesti asunduste kohta on selles lehes mitu väikest kirjeldust avaldatud, milles kaebatakse, et siin vaimline ja kombeline elu langeda, joomine kasvada jne. Et vaimline elu Krimmis varemalt kõrgemal järjel sisnud, kui praegu ei tahaks asjaoludega kokku käia.

Aasta kümne eest ei olnud siin mingit pidu ega lõbustust: puudusivad eestvõtjad ja kurnas majandusline kehvus. Suuri hästi korraldatud pidusid toime panna on võimata, selleks puuduvad tegelased. Mineval suvel on pea igas külas väikeseid kodu pidusid eneste keskel peetud, pääle selle neiu A.Tamme 3 kontserti.

Mis haridust üleüldse niisugune suur pidu siis edendab, kui muulasi kokku kutsutakse ja mitmed nendest viina-haamidega pidule ilmuvad?! Eesti külad on üksteisest kuni 100 versta kaugel ja vaevalt on lusti kellegil pidu pärast nii suurt reisi ette võtta.

Haridust on püütud edendada, selleks on raamatukogud, lugemise õhtud seatud, paremat ajakirjandust soovitatud. Et rahvas küpsemat vaimutoitu maitsta ei mõista, tuleb jälle väikesest silmaringist. Kõrgem haridus on küll vähedele osaks saanud, aga neidki on ta muulasteks muutnud.

Praegusel ajal on ka tung koolides nii suur, et ainult neljas osa tahtjatest sisse pääseb. Mitmed on Eestimaale lapsi kooli saatnud. Püüdmine on praegu lapsevanematel, aga asjatundmatus rikub paljude ettevõtmist.

Pussitamist ja surnukslöömist ei ole siin kuulnud, võib küll olla linna alevites ehk venelaste külades. Siin juuakse küllalt, aga Eestimaaga ja teiste asundustega võrreldes märksa vähem. Krimmi asunik ei ole rohkem jooma hakanud, kui enne, ainult noorte poiste seas läheb mõnes külas joomine ülekäte, mis kõik lõdva kasvatuse vili on. Kooliõpetajatest on ka mõni karskust püüdnud laiali laotada, aga kahjuks ilma tagajärjeta.

Kõigi vigade pääle vaatamata on Krimmi asundused siiski kõigi Eesti asunikkude seas vaimliselt ja majanduslikult kui heledamateks tähtedeks taevas.

«Taurialane»

14.03.1905

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles