Mart Raudsaar: Autovadītāji, uzmanību!* (2)

Mart Raudsaar
, ajakirjandusõppejõud, Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Naised ei ole head autojuhid. See väide pärineb ajastust, kui autodel polnud starterit ja roolivõimendust ning naisi üleüldse autorooli ei lastudki, kusjuures selle lubamatult üldistava väite uskujad unustasid, et maailma esimese pikamaasõidu tegi 1888. aastal Bertha Benz.

Erameedia sõltuvus turundajatest ja kampaaniameistritest on süvenenud – sellise lubamatu üldistusega alustab oma arvamuslugu news.err.ee vastutav toimetaja Dario Cavegn, kelle loo põhisõnumi võib võtta kokku lausesse, et avalik-õiguslik meedia on hea ja usaldusväärne uudiste vahendaja, aga erameedia mitte. Oma teesi toetuseks ei too Cavegn mingeid arvandmeid, samuti puuduvad allikaviited.

Riigist sõltumatu ja valitsuskriitiline ajakirjandus sündis erameediana, meenutagem näiteks odava ajakirjanduse, nn penny pressi sündi USAs alates 1830. aastatest. Avalik-õigusliku (AVÕ) meedia sünnini jäi sadakond aastat ja see oli seotud raadio sünniga. USAs said 20. sajandi alguses raadiolitsentse paljud soovijad, Euroopa riigid otsustasid seevastu jätta raadio riigi monopoliks. Suurbritannias loodi 1922. aastal AVÕna BBC, autoritaarsetes riikides loodi järk-järgult riigi ringhäälingud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles