Andrus Karnau: Eesti Energia igav aruanne

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit Greeni tuulepark Paldiskis.
Enefit Greeni tuulepark Paldiskis. Foto: Sander Ilvest

Eesti Energiast on saanud igav ettevõte, kelle majandusaasta aruande avalikustamine käib suurema meediakärata, kuigi tegu on riigi ühe suurima firmaga, mille nii strateegiline tähtsus kui ka keskkonnamõju on väga suur.

Eesti Energia väärtus pole paari viimase aastaga kasvanud. Võrreldes 2015. aastaga on EBIDTA ehk kasum enne intresse, makse ja kulumit isegi miljoni võrra langenud, olles vastavalt 265,8 ja 2017. aastal 264,2 miljonit. 2016 oli ettevõttele elektrijaama ehitajalt saadud suure trahvi tõttu erandlik. Mullu ettevõte dividende ei maksnud, sel aastal plaanib tagasihoidlikud 16 miljonit eurot.

Omanikule see suurt rõõmu ei tähenda, kui ettevõtte müügitulu on 754 miljonit eurot. Dividendideks läheb siis pisut vähem kui 3 protsenti sellest. See suhtearv on paar korda väiksem kui elektrivõrgu garanteeritud tulukus, mida konkurentsiseadused lubavad tarbijailt küsida. Nii tegu oli nõrga majandustulemusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles