Postimees 1925. aastal: maksud olgu õiglased!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees: 1925
Postimees: 1925 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

On arusaadav, et tulu- ja ärimaksu maksjad nende maksude õiglasest ning seaduslikust määramisest tõsiselt huvitatud on.

Põhimõttelikult ei saa kellegil tulu- ja ärimaksu vastu midagi olla, kuna siin maksustamise viisi põhimõte selle peale on sihitud, et iga kodanik saadud tulule vastavalt maksustatud saab. On täiesti arusaadav, et see, kelle sissetulekud ja tulud suuremad on, vastavalt ka suuremaid maksusid maksma peab ja maksta võib. Kuid selle juures peab silmas pidama, et need maksud maksjatelt kui ka maksustajatelt tõsist riiklikku arusaamist ja kodaniku ausameelsust nõuavad.

Tulu- ja ärimaksu määramise aluseks on maksualuste eneste poolt maksuametile sisse antud andmed. On ülesandja tõesti oma tulu õieti teada annud nii, et selle kohta mingit kahtlust ei teki, ja teevad seda kõik maksualused ausameelselt selle teadmisega, et see iga korraliku riigikodaniku seaduslik kohustus on, siis võib kindel olla, et maksuameti tegevus võrdlemisi lihtsaks ja matemaatiliseks väljaarvamiseks muutub, mille järeldusel ka maks kõikide peale õiglaselt ära jaguneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles