Postimees 1935. aastal: Kuusalu kalurid surmasuus – 66 kalurit merele liikuval jääl

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 13.02.1935
PM 13.02.1935 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Kolmapäeva hommikul ähvardas 66 Kuusalu kalurit hukkumine Soome lahel.

Nimelt läksid kalurid hommikul vara noodapüügile merele, vaatamata sellele, et veeteede valitsuse poolt oli teisipäeval antud raadiotelegramm, milles neid hoiatati, et suure tuule tõttu jää rannast lahti murduda võib ja kaldalt liikuma hakkab.

Vaevalt said kalurid merele välja minna, kui jää rannast lahti rebenes ja kalureid merele kandma hakkas. Sündmusest informeeriti kohe veeteede valitsust, kust paluti abi saata. Kalureid päästma pidi sõitma jäälõhkuja «Tasuja», kuid mõne tunni pärast saabus kaluritelt uus teade, et neil oma jõududega on läinud korda liikuvalt jäält ära pääseda.

Kõik kalurite noodad jäid vette, ja kuna tuul on võrdlemisi tugev, ulatudes kuni 5 pallini, siis on karta, et jää kalurite noodad kaugele merele kannab ja neid enam päästa ei õnnestu.

Eile puhunud tugeva tuule kiirus ulatus kuni 6-7 pallini ning muutis jääolud laevasõidule soodsaks, puhastades Soome lahe poolest saadik jääst. Väikemadalal saadi täna uuesti välja panna tulelaev.

13.02.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles