Risto Berendson: mäng viikingite säilmetel

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Berendson.
Risto Berendson. Foto: .

Väikese poisina oli mul Saaremaal Salme asulasse tihti asja. Sugulaste juurde. Ja siis oli iseenesest mõistetav, et teiste poistega sai koos asula peal omi asju aetud. Kõrvale ei jäänud ka toonase koolimaja ümbrus. Seal sai mängitud sõda ja muidu pulli tehtud. Nii nagu see lastel ikka käib.

Nüüd, ligi kakskümmend aastat hiljem leiti sealtsamast vanast laste mängukohast kunagiste kangete viikingite matmispaigad. Maapinnast vaid mõnekümne sentimeetri sügavusel. Üheltpoolt jooksmas suur maantee, teiselt laiumas koolimaja uhke territoorium.

See kõik näitab taas, et elus on kõik üks suur juhus. Kui Sõrve maantee oleks kunagi ehitatud mõned meetrid kõrvale või kool rajatud paarkümmend meetrit teise eemale, siis teaksime sellest ajaloolisest leiust ilmselt juba aastakümneid.

Ent vana viikingikalmistu oskas end ära peita täpselt õigesse kohta. Sinna, kus kaasaegne tsivilisatsioon teda aastasadu ei häirinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles