Postimees 1938. aastal: töötüli Lutheri vabrikus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutheri vabriku tootmishoone
Lutheri vabriku tootmishoone Foto: Wikimedia

Lutheri mööblivabriku tööliste üldkoosolek otsustas algatada töötüli. Nõutakse 20-protsendilist palgalisa, Bedaux-kategooriates tööhindade parandamist, Bedaux-aluste ja -tunnihindade palgaraamatusse kandmist. Neile, kes ei tööta Bedaux-süsteemi alusel, põhipalgalt 50 protsendi garanteerimist.

Lutheri rahvamaja kasutab praegu Noorte Meeste Kristlik Ühing. Tööliste üldkoosolek leidis, et see selts tuleb muuta tööliste kultuuriseltsiks. Pidude tuludelt tuleb anda 50 protsenti puuduskannatajate fondi.

Võeti ka otsus selle vastu, et töölistele ei antud jõulupidu pidamiseks rahvamaja ruume, vaid neid tuli väljaspoolt üürida.

Alalistele öötöölistele otsustati nõuda preemiat 25 senti päevas, nagu seda maksti varemgi. Kriisi ajal jäeti selle lisatasu maksmine ära.

Töölised nõuavad ka, et puhkuse raha arvestataks kolme kuu keskmise palga järgi. Seni arvestati põhipalga järgi.

Varem anti töölistele lukksepa- ja keemiavaldkonnas tasuta sinist tööriiet. Nüüd tehti uus korraldus, et seda riiet saavad Noorte Meeste Kristliku Ühingu kaudu osta soodsatel tingimustel. Töölised ei ole uue korraldusega rahul.

Töölised protesteerisid ka ühe vanema töölise, kes juba 25 aastat töötanud, vallandamise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles