Maaeluminister Tarmo Tamme kiri: aretustoetust makstakse tegelike tõendatud kulutuste alusel

Tarmo Tamm
, maaeluminister (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Tarmo Tamm
Maaeluminister Tarmo Tamm Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht / Scanpix

Põllumajandusloomade aretustoetust on lubatud maksta kooskõlas riigiabi reeglitega kahe konkreetse tegevuse eest, milleks on tõuraamatu ja aretusregistri pidamine ning põllumajandusloomade jõudluskontrolli läbiviimine või geneetilise väärtuse hindamine.

Tõuraamatu ja aretusregistri pidamise eest on lubatud maksta taotlejale kuni 100% ulatuses ning jõudluskontrolli läbiviimise ja geneetilise väärtuse hindamise eest kuni 70% ulatuses tehtud kulutustest. Konkreetsed tingimused põllumajandusloomade aretustoetuse maksmise kohta on kehtestatud maaeluministri määruses nr 69 «Põllumajandusloomade aretustoetuse saamiseks esitatavad nõuded ning toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise kord».

Toetust saavad taotleda tõuraamatut või aretusregistrit pidavad aretusühingud ja jõudluskontrolli läbiviijad, kellel on selleks tegevuseks tegevusluba. Taotlemise tingimuseks on see, et tegevusluba on kehtinud vähemalt ühe aasta.

Tähtis on esile tuua seda, et aretustoetust makstakse tegelike tõendatud kulutuste alusel, mida toetuse taotleja on teinud eelnimetatud kahe tegevuse tegemiseks (tõuraamatu ja aretusregistri pidamine ning jõudluskontrolli ja geneetilise väärtuse hindamine).

1. detsembri seisuga määratakse kindlaks loomade arv, kes on kantud tõuraamatusse või aretusregistrisse. (Sellisel viisil määratakse kindlaks loomade arv kõigi muude põllumajandusloomade osas peale hobuste, kelle puhul võetakse arvesse eelneval aastal tõuraamatusse kantud varssade arv). Loomade arvu arvesse võttes, saadakse konkreetsele aretusühingule broneeritav maksimaalne toetuse summa, mille osas on aretusühingul võimalik tõuraamatu ja aretusregistri pidamiseks toetust saada, kui ta on vastavad kulutused tõendanud.

1. detsembri seisuga määratakse kindlaks ka loomade arv, kes on jõudluskontrolli all. (Ka siin on erisus hobuslaste osas, kelle puhul arvestatakse eelneva aasta jooksul jõudluskatsetel osalenud 2–6-aastaste hobuste arvu.). Võttes arvesse jõudluskontrolli all olevate loomade arvu 1. detsembri seisuga, saadakse jõudluskontrolli läbiviimise või geneetilise väärtuse hindamise eest toetust taotleva tegevusloaga jõudluskontrolli läbiviijale broneeritav maksimaalne toetuse summa, mille osas on tal võimalik jõudluskontrolli toetust saada.

Toetuse maksmine nii tõuraamatu ja aretusregistri pidamise kui ka jõudluskontrolli läbiviimise ning geneetilise väärtuse hindamise eest toimub kulupõhiselt konkreetsete tegevuste eest, mida aretusühing on teinud nende tegevuste raames. Kulutused peavad olema tõendatud kuludokumentidega

Toetuse taotlejaks oleva aretusühingu tegevused on suunatud põllumajandustootjale konkreetse teenuse osutamiseks. Aretustoetuse määruse kohaselt on riigiabi saajaks küll põllumajandustootja, aga riigiabi saab põllumajandustootja läbi temale aretusühingu poolt osutatava teenuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles