Siiri Erala: jätaks naise valimata (1)

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala.
Siiri Erala. Foto: PP

Näitleja Mari-Liis Lille ja IT-ettevõtja Kristel Kruustüki säravaid mõtteid ja köitvaid kõnesid on mul olnud au sel aastal kuulata. Nad mõlemad on pärjatud selle aasta naise tiitliga. Lill pälvis tunnustuse naisorganisatsioonilt BPW Estonia, Kruustükk ajakirjalt Anne & Stiil.

Pärnugi otsib praegu aasta naise kandidaate. Tõsi, otsib naise kõrval ka aasta meest, kuid üle-eestilist aasta mehe galat meil pole, samuti ei tõsteta esile aasta meesettevõtjat.

Kas naistele osaks saanud austusavaldused räägivad sellest, et naised on meil esiplaanil ja mehed justkui unustatud? Või on naiste tiitlid pigem märk sellest, et õrnemat sugu peab millegipärast ekstra upitama?

Osalesin naisettevõtluse päeval – jah, selline päev on olemas – konverentsil «Hoogu naisettevõtlusele!» arutelul, kuidas meedia ärinaiste esiletoomisele kaasa aitab või saaks aidata. Mu kõrval istunud ajakirjanik edetabelite koostamise poolest tuntud majanduslehest avaldas, miks nemad naisi eraldi ritta seavad: üldarvestuses ei paistaks naised üldse silma. Absoluutarvestuses teevad mehed puhta töö.

Seega üks vastus juba olemas: naised ei suuda meestega ühes kategoorias võistelda.

Kui uurida sissejuhatuses nimetatud ajakirja põhjendust anda auhind Kruustükile, ilmneb, et valik tehti sookaaslaste julgustamiseks meeste pärusmaaks loetavas valdkonnaks: infotehnoloogias.

Teine vastus: naised vajavad teatud valdkondades eeskujude kaudu võimestamist.

Need vastused viivad minu mõtted rajale, et naistele omistatud tiitlite hulk ei räägi ikka õrnema soo ülikõrgest staatusest ühiskonnas. Pigem vajadusest seda tõsta. Sõnad ja teod tulevad ju eestlastel ikka siis, kui miskit on viltu. Kui kõik on hästi, kõlab tunnustuseks vaikus. Seega, mehed, olge rahulikud. Kuniks teid ei hakata üle külvama kaunite tiitlitega, on teiega kõik hästi.

Oot... aasta isa tiitel meestel siiski on. Kuna seda annab välja naiste õiguste eest võitlev naisliit, võib sellestki žestist välja lugeda konspiratsiooni suurendada ühiskonnas isarolli tähtsust, julgustada mehi perele pühenduma ning vabastada nii naistele eneseteostuseks vajalikku ajaressurssi.

Mulle tundub, et naiste staatuse tegelikust tõusust kõneleks hoopis see, kui meil poleks vajadust naisi eraldi kategoorias esile tõsta. Kui meile piisaks aasta inimese, aasta ettevõtja valimisest, selmet naisi kunstlikult upitada. Naise tee valida oma erialaks mis tahes valdkond, teha karjääri, panustada ühiskonnaellu peaks olema vaba stereotüüpsest mõtlemisest tingitud piirangutest. Samuti peaks vaba olema mehe tee ning ta peaks saama ilma küsivate pilkudeta jääda lapsega koju või valida enda erialaks eelkoolipedagoogika.

Siiri Erala on ajalehe Pärnu Postimees arvamustoimetuse juhataja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles