Postimees 1938. aastal: Keres endiselt esikohal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Keres
Paul Keres Foto: «Reporter» / Kanal 2

Mäng eelviimases voorus Capablancaga jäi pooleli. – Aljechin kaotamas Fine’ile. – Täna mängitakse Amsterdamis Hollandi suurturniiril viimane voor. Viimane voor otsustab AVRO turniiri võitja.

Mida arvab Hollandi malepublik Keresest? Kerese spetsialiteediks on osutunud sellel turniiril vastaste «tüssamine». Ta on alati otse visa järjekindlusega raiunud ennast välja halvemaistki seisudest, mis teistele võib-olla ammu oleksid olnud kaotatud. Selge on, et siin pole tegemist ainult õnnega, vaid avaldub mängija positsioonilise mängu talent.

Innustunud mängu-uurija vaatab üllatunult üles ja arvab siis: «Keresest meeldib mulle tema suur joon – viis, kuidas ta mängu üles ehitab on oivaline ja sealjuures veel tema üllatuslöögid!» Teine kõrval aga ütleb kohe vastu, et palju imestustäratavam on see, kuidas Keres mängib iga partii ise stiilis, nii kuidas ta tahab – külm, rahulik, temperamentne ja ei tea veel mida kõike. Ega teda muidu ei peeta metsikumaks mängijaks, kelle ohvreist tuleb alati kaugelt mööda minna.

Samas sõnab kolmas (ilma küsimata juba!), et ta võib küll oma pea pandiks anda, et Keres varsti istub troonil, mis reserveeritud malekuningale. Keres ise aga samal ajal istub rahulikult oma toolil poodiumil ega tea aimatagi, kuidas temast juba suuri lootusi heietatakse.

Et asi poleks ühekülgne, otsime üles ka ühe väheseist õrnemasoo esindajaist, kes on jälgimas katkestuspartiisid. Kerese mängus meeldib talle just rahulikkus millega see läbi viiakse. Peale selle olevat tore vaadata, kui ükskõikselt (?) Keres ajapuuduses käike sooritab, nagu oleks aega ei tea kui palju.

27.11.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles