Keskerakonna liige: Ratase valitsus on teinud aastaga suurepärase mängu (10)

Vsevolod Jürgenson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vsevolod Jürgenson
Vsevolod Jürgenson Foto: Erakogu

Keskerakonda juhtiva Jüri Ratase valitsus on saanud aastaga hakkama suurepärase tööga, kirjutab peaministri erakonnakaaslane Vsevolod Jürgenson.

Täna täitub Jüri Ratase valitsusel aasta ametisse asumisest. See aasta pole möödunud lihtsalt, on olnud tõuse ja mõõnu, vaidlusi ja meediapoolseid süüdistusi, kõike seda, mis eristabki loova ning riigi arengu nimel pingutava valitsuse tegevust stagnatsioonilisest peenhäälestamisest.

Vaatamata erimeelsustele, on aga koalitsioonipartnerid suutnud leida ühisosa ja valitsus püsinud koos, ning ennustagu sensatsiooninäljas ajakirjandus, mida tahes, tõenäoliselt jagub elujõudu pikemaks ajaks. Aastaga on jõutud tippvormi ja sellelt meeskonnalt võib oodata üha paremat kokkumängu.

Tasakaalustaja

Kõigist taasiseseisvumisjärgsetest valitsustest on praeguses koalitsioonis osapoolte kaasatus enim tagatud. Sotse ei saa kuidagi pidada puudliteks ega Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) augutäiteks, nende ministrid võtavad julgelt sõna ning diskussioonis ei pruugi jääda reeglina kõlama Keskerakonna ja peaministri hääl. Paljud Keskerakonna toetajad peavad seda nõrkuseks, ent kulla sõbrad, kuidas teisti, kui tasakaalustades ning kompromisse otsides oleks Ratasel võimalik hoida vaba Eesti 49. valitsust töövõimelisena? Just uues poliitilises kultuuris, mille Keskerakond ja Ratas tõid valitsusse, peitub tulevikulootus meie riigi jaoks, kus liialt kaua on mängitud ühte väravasse.

Kahjuks ei suuda paljud eelmise valitsuse juhtpartei pooldajad leppida toimuvaga ning otsitakse väikseimatki võimalust umbusku külvata, olgu selleks siis maksusüsteemi muutused, rahvastikukriis, haldusreformiga kaasnev kindlusetus äärealadel, välispoliitiline ebastabiilsus või mõne riigiameti juhi tööalased apsud. Kriitikud unustavad, kas siis lihtsameelsusest või pahatahtlikkusest, tõiga, et praegune valitsus ei sündinud tühjale kohale ning neil tuleb helpida stagnatsiooniaastatel keedetud suppi.

Seni on uus koalitsioon väljakutsetega hakkama saanud. Ajaga on muututud tegusamaks, julgemaks ning ka üksteise suhtes usaldavamaks. Ja kui kohalike valimiste eel suutsid sotsid ja IRL Tallinnas taas esitada agressiivse vastandumise halvimaid näiteid, siis küllap tuleb see andeks anda – liiga kaua on meid harjutatud mõttega poliitikast kui halastamatust sõjast, kus sõber ei tunne sõpra, mitte kui kompromisside kunstist, mida esindab Ratase valitsus.

Muutused panevad elu käima  

Aastaid püüdis eelmine valitsus meid harjutada mõttega, et maksusüsteem on midagi püha ja puutumatut ning väljendab riigi jätkusuutlikkust. Seda korrati mantrana ning mõte kinnistus avalikkuses, ilma et oleks analüüsitud, kas ühetaoline maksustamine ka tegelikult elavdab majandust või on see märk ideede nappusest ja seisakust.  

Nüüd, kui koalitsiooni kokkuleppel on kehtestumas astmeline tulumaks ning tont ei tundugi nii hirmus, kui seda maaliti, püütakse viimasel hetkel lisada dramaatilisust ning maksumuudatustest higi ja pisaraid välja pigistada. Mõne väljaande hinnangul on maksude arvestamine muudetud raketiteaduseks, millega lihtne eesti inimene toime ei tule. Kui peaminister juhib tähelepanu e-riigi võimalustele oma tulude arvestamisega ilma suuremate probleemideta hakkama saada, nimetab mõni väljaanne seda vastutustundetuks, sest korraga oleme muutunud ajakirjanike silmis nii mannetuteks, et ei saa lihtsa rehkendusega enam iseseisvalt hakkama.

Aga kulla kriitikud, milleks teha tühjast kära! Suurem osa inimestest võidab uue maksusüsteemiga ning neil tuleb arvutada kokku vaid enam kätte jäävad eurod. See aga on nii meeldiv tegevus, et väärib igal juhul vaeva. Ülejäänute jaoks on kolm võimalust, milles samuti pole midagi üleloomulikku – arvestada oma tulu ja maksumäär täpselt välja; loobuda maksuvabast miinimumist, ja kui riigile on rohkem makstud, saada pärast tulude deklareerimist ülejääk tagasi, või kasutada maksuvaba miinimumi täies ulatuses ja maksta võlgu jääv summa pärast deklaratsiooni esitamist järgmisel aastal. Valikute küsimus, ei enamat.

Muljetavaldav esitus

Ratase valitsus on teinud aastaga suurepärase mängu. Ainuüksi pikalt vindunud haldusreformi elluviimine ning maksureform on kaks niivõrd kaalukat teemat, et väärivad kaugviskena kolme punkti. Lisame siia Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise perfektse soorituse ning näeme, et lühikese ajaga on jõutud enam, kui eelmine valitsus mitme-setme aasta jooksul.

Tähtis on see, et Ratase valitsusel on alati mitu rauda tules ning tõde selgitatakse välja võrdsete väitluses. Olgu selleks siis suhkrumaks või alkoholiaktsiis, ühelegi teemale ei läheneta labase Exceli tabeliga, vaid laiemat pilti silmas pidades. See on põnev, loov ja edasiviiv. Tasub uskuda koalitsiooni, mis üle aastate esindab kõiki Eesti elanikke, mõeldes samas tulevikule, rahvuse püsimisele ja riigi heaolule.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles