Daniel James Colli veste: miks ma siin olen? (10)

Daniel James Coll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel James Coll
Daniel James Coll Foto: Jaanus Lensment

Kui Eesti lugu saaks vaadata Netflixist, oleks see sama pinev ja põnev kui ehedad Ameerika mäed, kirjutab Eestis elav briti kolumnist Daniel James Coll.

Talv on tulekul, kõlab ühes televisiooni hittseriaalis nüüdseks juba laiades massides kuulsaks saanud menuväljend. Siinne maa valmistub selleks instinktiivselt. Küttesüsteemid pannakse tööle, rehvid vahetatakse välja, talverõivad pakitakse lahti, ostetakse pakkide kaupa kakaod, pannakse käima õlu ja hõõgvein.

Lapsed mässitakse nii sisse, et nad elavad üle kaugelt enam kui ainult külma ilma. Eesti ja vene mehed tõmbavad selga talvevormi: eestlased sügisvärvides villased mantlid, lendlevad villased sallid ja peenutsevad erksavärvilised püksid, mis ühtekokku täidavad tühiku, mille on jätnud nende süütud alla surutud isiksused; eestivenelased mustad villased mütsid, mustad tepitud joped, sinised teksad ja mustad saapad, mis sobivad ilmekalt kokku nende praktilise meelelaadiga. Jah, mõlemal juhul on kahtlemata tegemist ettenähtud standardiga.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles