Viimsi vallavanem Siim Kallas: tasuta ühistranspordi juurutajad võtavad endale needuse kaela (8)

Siim Kallas
, Viimsi vallavanem (RE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Siim Kallas
Viimsi vallavanem Siim Kallas Foto: Liis Treimann / Postimees

Tasuta ühistranspordi levitamine on lühinägelik poliitika, kirjutab Viimsi vallavanem Siim Kallas (Reformierakond).

Tasuta ühistranspordi juurutajad võtavad endale needuse kaela. Ei maksa unustada, et hind on vaid üks element transpordi korraldamises. Need, kes otsustavad hakata pakkuma tasuta ühistransporti, võtavad endale vastutuse kogu ühistranspordi korraldamise eest. Sinna kuuluvad busside kvaliteet, uute busside ostmine, uute liinide avamine, reisijaid rahuldavate sõiduaegade tagamine, bussijuhtide palk. Kogu rahulolematuse ühistranspordi kvaliteediga saavad enda kaela tasuta ühistranspordi otsustanud poliitikud.

Rahulolematus ei kao kunagi. Maksumaksja raha aga kulub rohkesti. Seda võiks ju mujalegi kasutada – haridusele, jalgrattateedele, parkidele.

Tasuta ühistransport on üks tasuta vaesuse levitamise vorme. Tegijatele, muide, keegi aitäh ei ütle. Ja raha kulub asjatult. Kurjustavad need, kelle probleemide lahendamiseks raha puudu jääb. Tasuta pole ju mitte midagi. Küsimus on vaid, kes maksab.

Tõsi on, et Euroopa riikides toetatakse ühistransporti. Aga mitte tasuta sõidu võimaldamiseks. Tehakse investeeringuid, eriti raudteevõrgu arendamiseks. See on paratamatu. Igal pool püütakse vähendada koormust maksumaksjale, viia transporti rohkem ärilisele alusele ja jätta maksuraha muudeks hädavajadusteks.

Tasuta ühistranspordi levitamine on lühinägelik poliitika. Järgmised otsustajad on paratamatult sunnitud selle poliitika ümber vaatama. On ka teine lahendus – hakata reisijaid tasapisi petma. Pakkuda minimaalset ja alla käivat kvaliteeti, harvendada sõidugraafikuid, lisada kommertsliine, osta kehvemaid busse ja nii edasi. On ju tasuta ühistransport? Olge siis õnnelikud!

Postimees külastas esimesel tööpäeval Viimsi uut vallavanemat Siim Kallast. Kallas tutvustas vaatajale oma uusi tööruume ning tõdes, et eurovoliniku kabinetiga neid võrrelda ei maksa. Siiski on Kallas uute väljakutsete suhtes optimistlik ning teeb Eesti jõukaimale vallale juba tulevikuplaane. Vaata videot!

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles