Postimees 1993. aastal: KGB kadunud dokumente pole valitsuse kätte jõudnud (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar (paremal) oli Moskvas teatud ja tuntud juba paarkümmend aastat tagasi. Pildil vasakul KGB lühiajaline juht Vadim Bakatin, kes kirjutas peaminister Savisaarega 1991. aasta sügisel alla lepped seoses KGB likvideerimisega Eestis.
Edgar Savisaar (paremal) oli Moskvas teatud ja tuntud juba paarkümmend aastat tagasi. Pildil vasakul KGB lühiajaline juht Vadim Bakatin, kes kirjutas peaminister Savisaarega 1991. aasta sügisel alla lepped seoses KGB likvideerimisega Eestis. Foto: ETA arhiiv

Valitsus ei ole Venemaalt saanud mingisuguseid KGB tegevusega seonduvaid dokumente, ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil peaminister Mart Laar. Ta lisas, et on kahtlane, kas üldse Eesti kunagi neid dokumente tagasi saab ning lisas kui see peaks juhtuma, tekib küsimus nõnda kaua vastaspoole käes olnud dokumentide autentsusest.

Esmaspäeval KGB tegevust uuriva parlamendikomisjoni pressikonverentsil väitis komisjoni aseesimees Arvo Junti, et Venemaa on mingi osa dokumentidest praegusele valitsusele üle andnud ning ei soovi seetõttu asja Eesti-Vene läbirääkimistel arutada. Junti sõnul venib seetõttu ka Venemaaga kultuuriväärtuste ja arhiividokumentide üleandmise raamlepingu sõlmimine.

Teatavasti jäi Edgar Savisaare valitsuse ajal Julgeolekukomitee materjalide ülevõtmisel 37 950 arhiivisäilikut kadunuks. Arhiivitoimikud sisaldasid peamiselt KGB nn. väljasõiduistungite dokumente ning kaastöötajate nimekirju. Parlamendikomisjoni esimehe Enn Tarto sõnul alustas kaitsepolitsei kriminaalasja dokumentide kadumise kohta, ent mõne aja eest see peatati, sest kuriteo koosseis oli ebaselge.

Peaminister Mart Laar väitis, et tema kui valitsusjuhi kätte pole «kuumi» KGB dokumente jõudnud.

17.11.1993

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles