Postimees 1927. aastal: protestid terrori vastu Leedus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 7.11.1927
PM 7.11.1927 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

«Leedu vabastamise ühingu» kongress Riias. Nõutakse Voldemarase poolt mahasurutud demokraatia jaluleseadmist. Läti sotsialistid lubavad leedulastele Voldemarase vastu aktiivset toetust. («Postimehe» erikirjasaatjalt traaditeel.)

Riiast, 6. nov. Laupäeva õhtul algas Läti ametiühisuste liidu ruumes kongress, millest võtsid osa ka Poola, Eesti ja Läti esitajad. Eestist võttis osa K. Ast. Kongress mõistis üksmeelselt hukka praeguse seisukorra Leedus, leidis, et see teeb võimatuks koostöö teiste Balti riikidega ja tallab jalgade alla demokraatia mõisted. Selle seisukohaga ühines ka Poola esitaja Polakevic, kes toonitas et Poola ei taha ennast segada Leedu sisemistesse asjadesse ega puudutada selle suveräniteeti, kuid peab siiski ühinema protestiga terrori vastu Leedus.

Läti töölisspordi organisatsioonide esitaja Kalnin läks veel kaugemale. Ta deklareeris, et Läti töölisspordi organisatsioonid on valmis peale moraalse toetamise igal silmapilgul terrori all kannatavatele seltsimeestele appi ruttama.

Kongressil mälestati võitluses demokraatia eest langenud seltsimehi Chopini meeleolulise leinamarsi saatel.

Riias jälgivad politilised ringkonnad suure huviga kongressi käiku. Konstateeritakse Läti sotsialistide energilist esinemist kongressil ja arvatakse, et see ei jäta mõju avaldamata vahekordade arenemise peale Läti ja Leedu vahel.

7.11.1927

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles