Postimees 1910. aastal: krahv Leo Tolstoi põgenemine kodust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 4.11.1910
PM 4.11.1910 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Leo Tolstoi on, nagu lühikestest lehes ilmunud teadetest kuulsime, ootamata järsku oma perekonna maha jätnud ja kodust ära läinud.

Kaasa võtnud on ta ainult tohtri Makovetski, oma tulise austaja, kes mõne aja eest Tolstoid Jasnaja Poljanasse vaatama sõitis, tema isikust ja õpetusest nii vaimustusse sai, et ta oma suure praktika ja sissetuleku maha jättis ja terve oma elu Tolstoi tervise ravitsemisele pühendas.

Tolstoi sõitis esiti hobusega raudteejaama, võttis säält kolmanda klassi pileti omale ja tohtrile, sõitis töölistega täistuubitud vagunis kuni Koselski linna ligidale Optima kloostrisse. Võõraste vastuvõtja munga käest küsis ta: «Mihail, võib olla minu külaskäik ei meeldi sulle? Ma olen kiriku poolt väljaheidetud Leo Tolstoi.» «Meie rõõmustame iga tuleja üle,» vastas munk.

Optima kloostrist sõitis Tolstoi hommikul tohtri ja tütre Aleksandra seltsis, kes temale järele oli sõitnud, naiskloostrisse, kus tema õde on nunnaks. Sääl oli ta üle öö ja sõitis siis jälle raudteega edasi.

Teel jäi ta haigeks ja pidi Astapovo jaamas rongist välja minema. Sääl jaamas on ta viimaste teadete järele raskesti haige, 40 kraadi palavikuga. Perekond on Jasnaja Poljanasse temale järele sõitnud.

Nii on lühidalt asja käik. Küsimine on, mis sundis kuulsat, varsti 83-aastast kirjanikku sellele sammule? Kes Leo Tolstoi õpetust ja tema isikut ligemalt tunneb, sellele ei ole tema kodust põgenemine ootamata uudiseks. /…/

4.11.1910

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles