Juhtkiri: jõuluinstallatsioonist loobumine oleks viga (16)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TULEDE SÜÜTAMINE AKENDEST JÕULUKUUSEL, ESIMENE ADVENT RAKVERES
TULEDE SÜÜTAMINE AKENDEST JÕULUKUUSEL, ESIMENE ADVENT RAKVERES Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Inimesed võtavad vastu otsuseid ning tajuvad olevikus toimuvat oma kogemusest, harjumustest ning hoiakutest lähtuvalt. Nii on minevik ja olevik omavahel tugevasti seotud. See annab elule turvalise raamistiku. Selleks aga, et midagi saavutada, on vaja nendest harjumuspärastest raamidest välja astuda. Võib säilitada hoiakud ja harjumused, lisades neile midagi uut. Kuid lisades uut, teeme sammu tuleviku poole.

Rakvere on Eesti linnade hulgas eriline selle poolest, et pole kartnud tavapärastest raamidest välja astuda. Olgu selleks siis Baltoscandali teatrifestival, punklaulupidu või praeguseks hingusele läinud Tarva korvpallimeeskond – rakverelased on ikka näidanud, et oskavad ja julgevad teha midagi sootuks teistmoodi kui kõik teised, ning tänu sellele on Rakvere võrreldes teiste maakonnalinnadega pildil.

Sellesse ritta, mida rakverelased on teinud teisiti ja mis toonud neile tähelepanu, kuulub kahtlemata ka Rakvere jõulupuu. Traditsioonilist jõulukuuske on seal viimasel kolmel aastal asendanud installatsioon, mis on iga kord olnud erinev: esimesel aastal koosnes puidujääkidest, järgmisel akendest ja viimati meenutas see kellamehhanismi. Nagu ikka oli rakverelaste hulgas neid, kellele jõuluinstallatsioon meeldis, ja neid, kellele ei meeldinud. Kuid julgus teha midagi teisiti tähendas seda, et Rakvere jõulupuu ei pälvinud tähelepanu mitte ainult Eestis, vaid tänu sellele õnnestus väikesel linnal ületada uudiskünnis isegi maailma suurtes meediaväljaannetes.

Nüüd on tekkinud oht, et Rakvere võib loobuda märgist, mis on neile seni rahvusvahelist tähelepanu toonud, kuna kohalikud valimised võitnud erakonnad lubasid keskväljakule tuua tavalise kuuse. Mõni koalitsioonipoliitik Rakveres on seda sammu põhjendanud kristlike tavadega, ehkki jõulupuutraditsioon lähtub paganlusest ning näiteks uues testamendis pole mingit seost Kristuse sünni ja puu, veel vähem kuusepuu kui sümboli vahel.

Väär on arusaam, nagu eeldaks nüüdisaegse kunsti mõistmine mingit erilist teadmistepagasit – seda eeldas tegelikult hoopis klassikaline kunst, mis põhines sümbolismil, müütidel, ajaloosündmustel ja ilukirjanduslikel süžeedel. Nüüdisaegne kunst põhineb vastuvõtul. Sama kehtib Rakvere jõuluinstallatsiooni puhul – kõik oleneb sellest, kuidas keegi seda võtab. Kellegi paneb installatsioon õlgu kehitama, kuid kellegi teise jaoks on see midagi, mis suutnud välja murda tavapärastest raamidest. Harjumuslikest raamidest väljumine  on pannud inimesed nii meil kui ka mujal Rakvere jõulupuud märkama ning sellest kui ühest linna sümbolist loobumine oleks rumal.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles