Õpetajate Lehes sel reedel: droonid koolis, aabitsanäitus, hüpokoerad, hirm mitte osata

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht, 15.09
Õpetajate Leht, 15.09 Foto: Repro

Õpetajate Lehes 15. septembril:

Aasta algas aabitsanäitusega

Tartu Miina Härma gümnaasiumis on koolialguse puhul näitus eri ajastute aabitsatest. Näituse on koostanud raamatukoguhoidja Helgi Rootslane, kes kutsus õpetajaid üles oma aabitsaid näitusele tooma, tõi linnaraamatukogust lisa ja seadis väljapaneku kronoloogilises järjestuses üles. Kokku on klaasvitriinides väljas 47 aabitsat.

Laste toetamisel jääb liiga palju haridusasutuste kanda

«Tuli välja, et info ei liigu ja koostööd teha ei osata. Mitte ainult lasteaed ja kool, ka haridus- ja sotsiaalvaldkond on paljudes kohtades eraldi üksused ja igaüks toimetab omaette. Suur probleem on spetsialistide puudus. Omavalitsuse roll laste ja perede toetajana peaks olema praegusest palju suurem, sest tihti ei saagi last aidata peret aitamata ning kool ei saa sellega üksi hakkama,» tõid esile Tartu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna spetsialistid pärast ringkäiku omavalitsustesse.

Ma ei oska eesti keelt

Kose gümnaasiumi õpetaja Laine Põldaru kirjutab, et hirm koolis võib tekitada õpilasele pöördumatuid tagajärgi. See paneb lukku juba olemasolevad anded ega lase neil väljuda. «Mida suurem on õppija ohutunne, mida rohkem ta kogeb kooliga seoses ähvardust ja hirmu, seda tõenäolisemalt ta kasutab ja jääbki kasutama ebakonstruktiivseid toimetulekustrateegiaid.»

Liikumisõpetus aitab kaasa õpilaste vaimsele ja kehalisele tasakaalule

Vaimsel ja kehalisel tasakaalul on otsene seos nii füüsilise kui ka psüühilise seisundiga. Liikumisõpetus on suurepärane õppeaine, mille kaudu õpilane saab enda vaimse seisundi reguleerimise kogemuse: ta saab õpitavaid harjutusi kasutada väljaspool kooli pingeliste olukordadega toimetulemiseks ja väsimuse ennetamiseks.

Diabeedis õpilast toetada pole raketiteadus

Maire Kõrver kirjutab, kuidas aitavad Rapla Vesiroosi gümnaasiumi õpetajad neid õpilasi, kes põevad suhkruhaigust.

Hüpokoerad aitavad diabeetikul tervist hoida

Maire Kõrver kirjutab, et alates eelmisest sügisest on esmakordselt Eestis diabeedimurega inimeste elu kergendamas hüpokoerad ‒ diabeedi abikoerad, kes suudavad lõhna järgi märku anda, kui inimese veresuhkru tase on ohtlikult muutunud. Nad tonksavad diabeedihaiget ninaga või kaabivad käpaga, aga toovad ka magusa mahla paki, et inimene saaks oma veresuhkru taset selle abil kiiresti tõsta.

Muutunud õpikäsituse teemaleht

Johannes Käisi selts on keskendunud igal aastal Käisi pärandi mingile konkreetsele teemale. Seekordses teemalehes avatakse nüüdisaegse õpikäsituse sisu Johannes Käisi pedagoogilise pärandi valguses. Eelkõige analüüsitakse Johannes Käisi didaktika põhimõtteid.

Emakeeleõpetuse mõju riigieksami tulemustele

Tartu ülikooli professor Martin Ehala tutvustab emakeele õpetamise meetodite uuringut. Sellest selgus, et emakeele õppimine ei tohi muutuda kitsalt riigieksamiks valmistumiseks, sest see viib tulemused pigem alla. Seevastu tekstimõistmise, tekstiloome, sõnavara ja suulise eneseväljenduse arendamine on positiivses korrelatsioonis õpilaste riigieksamitulemustega. Artiklit kommenteerib kolm eesti keele ja kirjanduse õpetajat.

Uus rahvusvaheline kool Ülemiste Citys

1. septembril avas Tallinnas Ülemiste Citys uksed Tallinna rahvusvaheline kool, mis pakub ingliskeelset IB-õpet. Uus kool avati sellepärast, et senine Ülemiste Citys tegutsenud Euroopa Kool kolib ära kesklinna, endise transpordikooli hoonesse. Ülemiste Citys avatakse aga kogu aeg uusi välismaiseid ettevõtteid.

Maailm on kirju, aga lapsed on lapsed

Tallinna Kalli-Kalli lasteaias on rahvusvaheline Päikesekalli rühm, kus käivad Eestis töötavate välismaalaste lapsed. Seni on lasteaed õpetanud 2–4-aastaseid lapsi, sest naabruses asunud Euroopa Kool võttis õppima juba 4–5-aastaseid. Uus Tallinna Rahvusvaheline Kool võtab aga vastu 6–7-aastaseid ja nii on Kalli-Kalli lasteaed otsustanud järgmisel aastal vastu võtta ka 5–6-aastaseid lapsi.

Kui ma oleks laps, oleks küll siin huvitav!

«Tore on jälgida, kuidas mõnigi laps avastab, et tegelikult on eesti toidud päris okei,» muheleb Tartu rahvusvahelise kooli õpetaja Andreas McKeough, kel korraga klassitoas rahvusi rohkem kui ühel käel sõrmi.

Tuul purjedesse, droonid taevasse

Et kohalikud omavalitsused saaks kasutada täiendavat toetust huvihariduse edendamiseks, tuli 1. septembriks esitada Eesti noorsootöö keskusele põhjalik tegevuskava. Riigi toel hakkavad noored droone lennutama, purjetama, džässmuusika, mõttespordi ja muu põnevaga tegelema.

Mitmekülgne Pilvi Üllaste

Eestis pole vist inimest, kes ei teaks selliseid lastelaule nagu «Ehitame maja», «Nuku hällilaul» jt. Paljud meist mäletavad ilmselt algusest lõpuni lugu sellest, kuidas kiisu läks kõndima ja müts oli tal peas. Nende ja paljude teistegi lastelaulude sõnade ja viisi autor on Pilvi Üllaste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles