Jürgen Tamme: Brexit ehk kumb vendadest peaks koristama ühise toa? (2)

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Tamme.
Jürgen Tamme. Foto: Postimees

Kuigi Euroopa Liidus ja sealt lahkuda otsustanud Ühendkuningriigis püütakse jätta muljet, et tout va bien, haigutab sellise rahustava pettekujutelma ning valusa reaalsuse vahel kuristik. Brittide aastatagune otsus raputas ELi, iga selle kõõlus naksatas justkui pingest välja ja ühendus vappus kogu kehast. Inglise kanali põhjakaldal jätkub segadus, mis võib parlamendienamusest ilma jäänud Theresa Mayle maksta peaministri koha.

Nagu inimeste puhul, ei mahu ka riikide- ja organisatsioonidevahelised suhted lõplikult kitsastesse ning muutumatutesse raamidesse. Sarnaselt inimsuhetegagi nõuab toibumine aega, nagu ka mõistmine, et valus tõde on igal juhul parem kui rahustav pettus.

Üks ajakirjanik võrdles praegust kummalist ootusaega Ühendkuningriigi ja ELi suhetes tabavalt olukorraga, kus tuba jagavad kaks venda keelduvad seda koristamast. Sel nädalal jätkasid «vennad» Brüsselis sõnelemist, mida saatis märtsis käima pandud kella tiksumine – pigem tõttamine – 2019. aasta kevade poole, mil ühine tuba peaks olema koristatud ja üks «vend» välja kolinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles