Andrus Karnau: imeravitsejad ja muud nõiad

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Mõnikord, kui unistan uuest väljakutsest oma elus, olen mõelnud, et võiks tegelema hakata näiteks kaugreikiga. See on selline teenus, kus kokku lepitud ajal ravitseja mõtleb maksja peale ja maksja usub, et keegi teine mõtleb tema elu peale.

See oleks kuratlikult lihtne rahateenimise viis. Lihtsameelsed kannavad raha üle, mina võin hiljem «ravitsetule» öelda, et oi-oi, küll olete keeruline juhtum, te vajaksite veel mitut seanssi.

Küllap ettevõtjad, kes kaugreikiteenust pakuvad, on juba hakanud kaebust kirjutama, sest naeruvääristan nende ettevõtlust.

Kivimeid müüa väidetega nende erilisest energiast või muudest imettegevatest omadustest pole ju midagi enamat pettusest. Samas on ilus uskuda, et kui õhtul kõrtsi minnes ametüst taskupõhja libistada, aitab see kainena püsida. Sellist omadust on ametüstile antiikajast saadik omistatud.

Uuemal ajal müüakse seda kivimit ka lubadusega, et see aitab alkoholismi vastu. Arvestades, kui suur probleem on alkoholi liigtarbimine, pole ime, et hädas inimesed ei oska enam muud teha kui mitmekümne või ka mitmesaja euro eest ametüsti osta.

Teadlased ütlevad, et uue vaimsuse otsimine on religioon, sest usutakse millessegi kõrgemalseisvasse või imettegevasse.

«Religioonile viitab uue vaimsuse puhul selles leiduv enesearengu müüt (elu mõtestav lugu). Nimetatud müüt on kasvanud välja teaduslikust evolutsiooniteooriast, mis ei inspireerinud religioosseid otsijaid seni, kuni seda rikastati erinevate usuliste ideedega, nagu õpetused reinkarnatsioonist, hingest, energiatest, karmast, nii et kogu loodut haaravale arengule lisandus ka vaimne mõõde,» kirjutas religiooniuurija Lea Altnurme mullu detsembris Postimehes.

Kivid, ripatsid, unenäopüüdjad, eneseabiraamatud ja -koolitused on vaid vahend selles religioonis edasipürgimiseks. Parem töökoht, rohkem raha, nauditavam seksuaalelu. Moodne inimene otsib õnne.

Statistikaameti keskmise palga uuring ütleb, et nii palju raha kui praegu ei ole me kunagi teeninud. Kui kõht on täis ja kommunaalmaksud makstud, siis üle jääva raha saab kulutada nii, kuidas meeldib.

ERRi portaali ajakirjanike töö näitab, et raha on meil vaimsete asjade peale kulutamiseks aina enam. «Viimastel aastatel on esoteerikakaupu ja enseabikoolitusi pakkuvate ettevõtete kasum hüppeliselt kasvanud, tuues parimal juhul sisse sadu tuhandeid eurosid aastas,» kirjutas ERRi uudisteportaal esmaspäeval.

Riigiasutused on imevahendite müüjate vastu jõuetud, viidates demokraatiale ja ettevõtlusvabadusele. «Kui inimene sai abi terakestest, siis ei saa seda pahaks panna ei terakeste pakkujale ega neid tarvitanud inimesele,» ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri.

Haigekassa prioriteet on ennetustegevus ehk inimeste tervisekäitumise muutmine. Nii võib ka ametüstiostu ju tõlgendada inimese teadliku sooviga vähem alkoholi tarbida. Lilla kivim selles ei aita, aga kui kivikest taskust veeretada, aitab see meenutada, et sai endale või lähedastele lubatud, et...

Kaua elamiseks peame end eluajal hästi tundma. Kui värviliste kivimite ostmine või reikiseanss sellele kaasa aitavad, siis tunnistab ka teaduspõhine meditsiin, et inimene on oma tervise heaks midagi teinud, pingutanud selle nimel, et elada terve ja heatujulisena.

Sellepärast ei maksa põlata ka esoteerikakaupu, eneseabikoolitusi ja muud uhuu-majandust. Kõige tähtsam on inimesel uskuda endasse, siis on ta ka terve ja õnnelik.

Viimasel juhul kulub haigekassalgi vähem raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles