POSTIMEHE VIDEOLUGU India mees Eestis: surres pole meil rahataskut! (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elu esimesel välisreisil sattus 31-aastane joogaõpetaja Vikas Indiast Eestisse. Igal sammul üllatab teda eurooplaste viisakus, ent ükskõiksus sisemise rahu suhtes. «Töötate nagu masinad, aga surres pole meist kellelgi rahataskut,» ütleb ta.

Vikas Pardhan tuli Euroopasse sõprade kutsel, kes on tema juures Indias peatunud. Gangese jõe ääres asuvast Rishkikeshi linnast pärit joogaõpetaja korraldas Tallinna joogakeskuses huvilistele ühissessiooni ning rääkis, et eurooplaste spirituaalsuse iha algab tihti valest otsast.

Vikasi peres pole keegi üle 100 aasta liha söönud ega alkoholi joonud. «Rishikesh on üdini spirituaalne taimetoidulinn, liha müümine on seal keelatud, selle eest võidakse arreteerida,» rääkis mees Postimehele, «meie suguvõsas pole 100 aasta vältel keegi liha söönud ega alkoholi joonud.»

Sellest tulenevalt tõi ta välja siinsete inimeste piiratud kaastunde loomade vastu. «Oma kassi ja koera loomulikult armastatakse, aga kui tänaval seisaks siga - kes teda aitaks?» küsis Vikas retooriliselt.

«Igapäevategemistes keskendume sedavõrd raha teenimisele, et ei küsi endalt, ega meie tegevus kedagi märkamatult ei kahjusta. Inimesteks teeb meid see, kui õpime endalt küsima, kas arvestame teistega - see on miski, mis eristab meid deemonitest,» ütles Vikas, kes on enda eesmärgiks seadnud teistele keskendumise.

Joogast sai Vikasi elustiil kaheksa aastat tagasi, kui ta raskest haigusest vabanes: «Noores eas tundsin, et mu elu on täiesti lootusetu. Võtsin palju lääne ravimeid kuni avastasin enda jaoks jooga. Loodetavasti jäi toonane tablett viimaseks.»

Erinevalt paljudest kaasmaalastest ei soovi Vikas Euroopasse jääda. «Siin on palju häid asju ja inimesed on väga viisakad. Aga ma armastan oma kodukohta ja sealset elutempot - igal nurgal tegelevad inimesed vaimsete praktikatega. Teatud harjumusi pole lihtsalt võimalik üle tuua,» leiab ta.

Vaata videot!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles