Juhtkiri: odav või tervislik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kodumaise ja mahetoidu ostmine käib paljudele peredele üle jõu

Eesti elanikest umbes pooled peavad oluliseks, et toit, mida nad söövad, oleks eelkõige tervislik. Seega toitumisteadlastel on ühelt poolt küll põhjust rõõmu tunda – teadlikkus sellest, mis on tervislik toit, mida poes müüdavad toiduained või valmistoidud sisaldama ei peaks, ja oskus vajalik info üles leida on üsna suur.

Kuid teisalt on kurb tõsiasi, et konjunktuuriinstituudi värske toiduturu uuringu kohaselt ei saa hoolimata soovist tervislikult toituda paljud seda endale siiski lubada. Inimeste tulud on üheksa kvartalit järjest vähenenud, kuid toidukaupade hinnad on samas tõusnud. Seega on Eesti inimesed praegu hinnatundlikumad kui kunagi varem. Üle 70 protsendi vastanutest vaatab poes alati hindu ja vaid 11 protsenti on neid, kes saavad osta just neid toidukaupu, mida tahavad.

Mahetoidu puhul on erinevus soovide ja tegelike võimaluste vahel eriti selgelt näha. Ehkki pea pool vastanutest seda eelistaks, ei olda selle eest hea meelega valmis maksma oluliselt enam kui tavalise eest. Samas on aga mahetoidu hinnad märgatavalt kõrgemad. Pea sama puudutab ka Eesti omamaist kaupa, mis jätkuvalt kõrgemate hindadega silma paistab.

Kuid samas näitas küsitlus ka seda, et omamaise toidukauba leidmine ja teistest eristamine ei pruugigi enam niisama lihtne olla. Kaup muutub järjest anonüümsemaks ja kauba päritolumaa varjatakse pakendajariigi nimega.

Ometi peaks olema selge, et tarbijat kodumaist toitu eelistama mahitamine ei saa olla viljakas, kui ostjal ei ole võimalik ostuotsusega eestimaise kasuks valikut teha. Pelgalt patriootlikkusest ei tõuse hoolega hindu kalkuleeriva ostja käsi mitu korda kallimat kurki valima, isegi kui see oleks tervislikum.

Samas, kui kodumaised mahetoidu tootjad tahavad, et nende kaup poeriiulitelt kaugemale jõuaks, tuleb midagi ette võtta hindadega. Süüdistada pelgalt poekette, kes (sageli mujalt sisse toodud ja siin pakitud) omatoodetega hinna kunstlikult madalal hoiavad, ei ole mõistlik.

Ilmselt on paljud pered enda jaoks sobivama juba ka leidnud, kas või tuttava taluniku näol, kelle käest vajalik ostetakse, alternatiivina suurte ketipoodide anonüümsetele omatoodetele. Kuid mõni värske talukaubaga kauplev autokauplus mahub eestimaise mahetoidu turule veel kindlasti ära.

Sest on näha, et vajadus tervisliku toidu järele on olemas, küsimus on vaid seni küsitud liiga kõrges hinnas, mis just eriti kahanenud sissetulekutega kõrvutades ostja kodumaisest mahekaubast eemale peletab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles