Wesse Allik: Ossinovski pole huvitatud Keskerakonna kukutamisest Tallinnas (5)

Wesse Allik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wesse Allik
Wesse Allik Foto: Erakogu

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liige Wesse Allik kirjutab, et Keskerakonna juhitud Tallinna linnavalitsuse kukutamiseks on vaja kõigi abi, isegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) abi.

EKRE püüab kompenseerida oma haledalt nõrka nimekirja Tallinnas agressiivse loosungiga «Me paneme kõik põlema!»

Sotsid on ainsana välistanud koostöö selle inimvaenulikku ideoloogiat esindava kambaga nii Tallinnas kui ka riigis.

Üllatavalt ja kahetsusväärselt soovib Reformierakond nendega koalitsiooni mõlemas. «Mina olen üsna avatud mitte ainult EKRE, vaid ka kõigi parlamendierakondade suhtes,» ütles [Reformierakonna esimees Hanno] Pevkur.

Eespool kirjutatu on SDE esimehe Jevgeni Ossinovski üks hiljutisi sõnavõtte Facebookis.

Saame tema postitusest teada – peale labast sõimu välja jättes – kaks olulist asja :

1. SDE välistab igasuguse koostöö EKREga.

2. Reformierakond on samuti sotsiaalselt kahtlane element.

Kuigi 15. oktoobril toimuvate kohalike valimiste tulemust ei suuda keegi ette ennustada, sest mängijaid on palju ja neid tuleb järjest aina juurde, võime siiski ära öelda, et suure tõenäosusega pääsevad Tallinna linnavolikokku Keskerakond, niinimetatud Edgar Savisaare nimekiri, Reformierakond, EKRE ja SDE. Väga suure vedamise korral võib mõne koha võtta ka kas rohelised või mõne valimisliidu kandidaat.

Samuti võib ennustada, et suure tõenäosusega isegi kahe nimekirjaga välja läinud Keskerakond ei võta nendel valimistel enam 51 protsenti linnavolikogu mandaatidest. See tähendab, et peale 16 aastat on lõpuks ometi linlastel avanenud võimalus vabaneda seltskonnast, kes on terve see aeg linna vaevanud ja koormanud.

Kuid Keskerakond võtab kokkuvõttes piisavalt kohti, et nende väljapuksimiseks linnavalitsusest on vaja kõigi volikogusse sissesaajate omavahelist koostööd. Isegi mina, EKRE liikmena, pean möönma, et korruptsioonist läbiimbunud linnavalitsuse kukutamiseks on vaja kõigi abi, isegi SDE abi.  

Kuid Ossinovski pole aga kuidagi huvitatud linnavalitsuse kukutamisest. Sest tema esmane eesmärk on jätkata siiski erakonna esimehena. Selle nimel võib ohverdada veidi partei valimistulemust.

Hetkel on SDE toetus kukkunud ja kui Ossinovski läbisurutud aktsiisid tabavad lõpuks tarbijaid – kukub veelgi. Riigikogu valimised pole enam mägede taga ja peale valimisi on ka valitsuses jätkamine küsitav.

Nagu tõin kord välja ühes oma varasemas SDE-d puudutavas artiklis, siis keskmiselt juhib esimees seda erakonda kaks aastat, kuni ta vahetatakse välja. Seega oleks Ossinovskil igati põhjendatud kartus, et parteiliikmed võivad tahta minna 2019. aasta riigikogu valimistele värske esimehega. Kuidas sellises olukorras siis jätkata erakonna esimehena? 

Mängu tuleb puhas ärimehe loogika – Keskerakonna käest, kelle jaoks on Tallinnas võimul jätkamine vaat et elu ja surma küsimus, on oluliselt lihtsam välja pressida magusaid kohti oma rahulolematutele erakonnakaaslastele, kui seda saaks tsentristide vastastelt.

Kõik on ilus, aga kuidas seletada valijale seda, et Keskerakonnaga koos minnakse linna juhtima ja muutused jäävad linnavalitsuses ilmselt ainult kosmeetiliseks, nagu juhtus viimati, kui SDE ja keskerakondlased hakkasid «koos ja ausalt» linna juhtima.

Lihtne ja loogiline! Teistega ei saa ju, sest nad on riigi- ja inimvaenulikud jõud! Siinjuures pole vahet, et on väljakäidud lubadus, justkui Savisaare nimekiri ei võetaks kampa. Vaadates, kuidas Keskerakonna esimees Jüri Ratas lömitab tema ees, siis siin peitub ka vastus Odekki Loone küsimusele, kus on Keskerakonna munad – kindlalt Savisaare käes!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles