Kristi Malmberg: Savisaare allakäik (9)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Malmberg.
Kristi Malmberg. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Suviselt uimasesse nädalavahetusse tõi veidigi särtsu Edgar Savisaare Facebooki kontole ilmunud video, kus ta teatab enda valimisliidu loomisest. Ühtepidi üllatav, et ta ikka veel üritab, teisalt – mida muud oleks me temast oodanud?

Kuigi juba mõnda aega on selge, et Savisaar ei jäta, on inimlikult tema ponnistuste kõrvalt vaatamine ausalt öeldes valus. Ka seda videot avades näeme kõigepealt kaadreid tema varasematest vägitegudest, kus Savisaar veel sirgeselgsena rahvamasside ees seisab, isamaalist laulu laulab ja munitsipaalpoodi avab. Ja siis ilmub ekraanile üks vana põdur mees, kes kangevõitu keelega sõnu seades tahab meile öelda, et ta on tagasi.

Savisaare maailmavaade ja teod ei pruugi meile kõigile meeldida, aga ta on olnud Eesti poliitikas väga kõva mees. Ta on olnud masside hullutaja, absoluutne valijamagnet, suure erakonna juht pikki aastaid. Selline tegelane, kellega on teised erakonnad pidanud alati arvestama, kelle samme on üritatud ette aimata ja ikkagi on tihti tulnud selline ratsukäik, et vähemkogenud poliitikutel jääb üle ainult oiata.

Isiklikust kogemusest tean, et Savisaar on sisendusjõuline, karismaatiline intervjueeritav, kelle juttu võibki uskuma jääda, kui meeli erksana ei hoia. Kahtlemata on ta üle keskmise intelligentsiga, võimsa suhtlusvõrgustikuga, olnud erakordselt mõjuvõimas tegelane.

Nüüd on Savisaar kohtu all altkäemaksu võtmises süüdistatuna. Tema tervis on läbi. Paljud tema jüngrid on talle selja keeranud. Aga ta üritab ikka veel midagi korda saata, üritab ennast pildi hoida, kuigi tema aeg on selgelt läbi. Miks ta ometi ei osanud õigel hetkel lõpetada!

Õige hetk olnuks pärast raskest haigusest väljatulekut teatada, et ta tõmbub poliitikast tagasi ega sekku sellesse enam mingil muul moel kui valijana. Kirjutab veel ehk paar paksu mälestusteraamatut, võib-olla annab mõnes kõrgkoolis mõne loengugi. Selleks on tal ju nii haridust, kogemust kui ka taiplikkust. Pole võimatu, et õigeaegse tagasitõmbumise korral oleks meie ees praegu ka palju paremas vormis mees.

Kriminaalsüüdistusest poleks areenilt lahkumine muidugi päästnud, kuid me poleks pidanud nägema seda piinarikast Eesti poliitika kurja geeniuse muutumist haledaks vanaks klouniks. Tõsi, Savisaare nimekiri võib endiselt teha Tallinnas väga tugeva tulemuse. Kindlasti lööb see sassi paljude teiste Tallinna võimu sihtivate poliitikute plaanid.

Kuid järjest rohkem tekib küsimus, kas Savisaare nimekirjaga välja tulemise taga on ikka Savisaar ise, kas tema otsused on endiselt tema otsused. See on küsimus, mis veel mõned aastad tagasi poleks pähegi tulnud. Savisaar pole enam see legend, kes ta oli, ja kahjuks on ta ise oma müütilisuse mõranemisele kõvasti kaasa aidanud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles