Joosep Värk: mind on petetud (10)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Värk
Joosep Värk Foto: Tairo Lutter

Iga kahe aasta tagant olen ma suviti vaadanud jalgpalli suurvõistlusi. See on üks eriline aeg juunis ja juulis, mil suur osa inimesi seab oma igapäevaseid toiminguid teleülekannete järgi. Siis on alati millestki rääkida ja millegi üle vaielda.

Mänge olen ma mõistagi vaadanud ETVst, sest muud kanalid neid ju üle ei kanna. Kuigi Eesti Meediale (mis omab ka Postimeest) oleks kasulikum, et neid mänge kannab edaspidi üle Kanal 2, on mul vaatajana hea meel, et ETV võitis teleülekannete konkursi. Mulle lihtsalt ei meeldi reklaam – ma oleksin nõus ka maksma, et seda mitte näha, aga kahjuks seda võimalust pole.

Kui ma üleeile kuulsin, et Eesti Jalgpalli Liit (EJL) maksis 950 000 eurot selleks, et just ERR saaks jalgpalli Euroopa Meistrivõistlusi üle kanda, ei uskunud ma esiti oma kõrvu. See pole ju võimalik.

ERRi eetikanõunik Tarmu Tammerk on raadioeetrist minema löönud nii Rein Langi kui Hannes Rummu, sest neil tekiks sõltumatuse probleem, aga EJLilt sadade tundide ülekannete eest ligi miljoni vastu võtmine on täiesti aktsepteeritav? Kuidas on võimalik jääda sõltumatuks olukorras, kus ülekannete ETV ekraanil näitamine sõltub rahast, mida jalgpalliliidult saadakse?

Kolmapäeva õhtul spordiuudiseid vaadates selgus, et mingeid eetilisi kahtlusi ETV juhtidel polegi. Spordiuudistes teatati lausa rõõmushõisete saatel, et ülekandeid tehakse EMilt, MMilt, valikturniiridelt, Nations League’ist, Premium liigast jne. Mida vaatajatele ei öeldud, on see, et suur osa nendest ülekannetest on reklaam, või kui soovite, siis moodsas keeles sisuturundus.

Samamoodi on sisuturundus olnud ka kõik senised jalgpalliülekanded, kus Aivar Pohlakud, Mihkel Uibolehed, Martin Reimid, Indrek Zelinskid, Janno Kivisillad ükshaaval mänge kommenteerimas on käinud. Need inimesed pole juhuslikult nimetamist leidnud, vaid nad kõik on jalgpalliliidu palgalised töötajad.

Tehingu asjaosalised rääkisid eile ju isegi, et ollakse pikaajalised koostööpartnerid. See tähendab, et tee sellise tehinguni on sillutatud aastatepikkuse töö ja ülekannetega. Kahjuks sain ma alles eile teada, et vaatasin kogu aeg jalgpalliliidu sisuturundust.

ERR on oma portaalides ja raadiosaadetes olnud kõige aktiivsem sisuturunduse temaatika kajastaja. Ma olen veendunud, et ERRi ajakirjanikud (sealhulgas Tammerk) on teinud sellest kriitilisi kajastusi, sest neil on mure ajakirjanduse tuleviku pärast. Nüüd tõmbasid ERRi juhid nendele püüdlustele vee täielikult peale, sest 950 000 euro suurune megatehing on siinsel turul enneolematu. Tavapärased tehingud erameedias on sellest kümneid kordi väiksemad.

Siinkohal kutsun kõiki inimesi ja organisatsioone üles tegema ERRile sellesarnaseid pakkumisi, sest keelduda neist nad lihtsalt ei tohi. Ühe erahuvi eelistamine teisele oleks ERRi väärtustele ja eesmärkidele kõrges kaares sülitamine.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles