Postimees 1935. aastal: riigipöörde ja atentaadikavatsused

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juurdlus vapside ringkonnas liikunud kavatsustest valitsuskorra vägivaldsest muutmisest ja atentaatidest riigijuhtide vastu on nüüd jõudnud lõpule ning astub edasi kohtukoja prokuröri korraldusse.

Nagu juurdlusest selgub, avaldas 23. veebr. endine vapside liidu keskjuhatuse abiesimees Aleksander Seiman politseile, et ta on saanud teateid, et keegi Martin Sepp suletud vapside liikumise nimel ja reservkapten Rudolf Reha ülesandel ning Joosep Meibaumi ja Mölderi kaasabil organiseerib vägivaldset riigipööret, milleks on kogutud isegi sõjariistu. Kuid vapside juhtidel ei olevat midagi tegemist nende mässuplaanidega.

Sama avaldusega esines ka vapside keskjuhatuse liige August Kook. Seejuures mõlemad andsid lähemaid teateid eelnimetatud isikute tegevuse kohta. Poliitiline politsei asus toimetama juurdlust, millega selgitati, et 1934.a. oktoobris Reha, Sepp ja Meibaum omavahelistel nõupidamistel leppisid kokku ja seadsid endale ülesandeks vägivaldse riigipöörde ettevalmistamise ja teotsemise endise vapside liikumise huvides.

Reha ja Sepa koostatud taktikaline mässukava seisis üldjoontes selles, kõrvaldada riigi kõrgemad juhid ja vallutada elektri- ja telefonijaamad, mis tekitaks üldise segaduse ja annaks võimaluse võimu asendamise täielikuks läbiviimiseks. Leiti, et kommunistid oma detsembrimässu kaotasid just selle tõttu, et väljaastumise algul jätsid kahjutuks tegemata riigiaparaadi juhid.

Löögirühmade meeskonnad loodeti saada endistest vapside kompaniidest ja mõnikümmend aktivisti pidi toodama Tallinna väljastpoolt, eeskätt Tartust.

15.05.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles