Juhtkiri: kui kaua me peame seda taluma, IRL ja sotsid? (15)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karikatuur. Jüri Ratas, Margus Tsahkna, Jevgeni Ossinovski
Karikatuur. Jüri Ratas, Margus Tsahkna, Jevgeni Ossinovski Foto: Andrus Peegel

Kui miski on sügisestel kohalike volikogude valimistel ebaaus, siis see, et üks erakondadest – Keskerakond – teeb kõigi Tallinna maksumaksjate arvelt raha võttes massiivset propagandat, et kindlustada endale hea valimistulemus. Nende senised vastused ei anna vähimatki tunnistust meeleparandusest.

See on eelkõige demokraatia küsimus. Ei ole mitte kuidagi õige, et üks erakond lihtsalt võtab endale õiguse maksumaksja arvelt oma erakond eelisseisundisse seada. Eestisse sellised idamaised kombed ei sobi!

Küsisime kuu aja eest juhtkirjas: «Kui kaua me peame seda kannatama, peaminister?» Kannatama seda, et kõik pealinna maksumaksjad maksavad kinni ühe erakonna üleriigilist kampaaniat. Tallinna linnakantselei avalike suhete teenistuse, sisuliselt linnapea alluvuses välja antavad Pealinn ja Stolitsa neelavad aastas 2,5 miljonit eurot. Üle 240 000 euro sellest kulub Tallinna maksumaksja raha eest ilmutatavate lehtede tasuta levitamisele üle Eesti.

Sellele küsimusele vastas Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas, et kõik on kõige paremas korras, tegeletakse elanike informeerimisega, peaminister ei saa omavalitsuse tegemistesse sekkuda ja üldse… Tallinna TV vastased erakonnad ju kaotasid eelmistel valimistel.

Propagandat pole vaja neist väljaannetest aga tikutulega otsida. «Kui Tallinnas võim vahetub, siis elukvaliteet halveneb» – nii teatab suur pealkiri kõigi maksumaksjate taskust võetud rahaga väljaantavas ajalehes Stolitsa (intervjuu keskerakondlasest riigikogu liikme Vladimir Velmaniga). Ja see on vaid üks paljudest näidetest. Ainuüksi kõigi keskerakondlaste piltide kokkulugemine, mida nii eestikeelne kui ka venekeelne väljaanne ilmutavad, annab selge sõnumi, millega on tegu. Propagandamasin huugab täistuuridel.

Kui seda tausta poleks, võiks ju leppidagi seletusega, et kirjanik Teet Kallase pildi ilma tema loata avaldamine loo juures, millega tal pole mingit tegemist ja mille seisukohti ta ei jaga, oli lihtsalt inimlik eksitus – piinlik, aga inimestel ikka juhtub. Nüüd asetub seegi suuremasse propagandistlikku kastmesse.

Kui vahetus Keskerakonna esimees, siis lootsime, et keskerakondlased otsivad moraali üles ja näitavad tegudega, kas must minevik jääb lõplikult seljataha. Kahjuks ei ole seda juhtunud.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski ja IRLi esimees Margus Tsahkna tormasid esimesel võimalusel Keskerakonnaga koalitsiooni tegema. Keskerakond sai kõva avansi, aga ei ole seda õigustanud. Ainuüksi see, et Tallinna maksumaksjate arvelt Keskerakonna propaganda tegemine käib muutusteta edasi, peaks väiksemad koalitsioonipartnerid kohalike valimiste eel tagajalgadele ajama. Kui kaua me peame seda taluma, IRL ja sotsid?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles