Propastop: Balti riigid taas Kremli televisiooni hambus (37)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml
Kreml Foto: SCANPIX

Propastopi hiljutised postitused on käsitlenud Eestit puudutavaid propagandavalesid veebiportaalides (esimene ja teine juhtum). Rünnakud internetimeedias on mõjutustegevuse kõige madalam tase, kuid neid leiab aset peaaegu iga päev, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop. 

Kui aga valed ja vildakad käsitlused jõuavad Kremli mõju all olevatesse televisioonikanalitesse, on tegu suurema propagandasündmusega. Viimati oli Eesti kohta suurem telelugu eetris novembris, mil siinseid teemasid käsitles Pervõi vestlussaade «Aeg näitab». Loetlesime toona üles kõik müüdid, mida propagandameedias Eesti kohta rõhutatakse.

Värskeim telelugu Balti riikide kohta jõudis eetrisse 1. veebruaril kanalis Zvezda. Saates «Osobaja statja» (eriartikkel – e k), alapealkirjaga «Balti riigid ilma Venemaata – kas lõpp?»  astus üles esinejate ring, kes kallutatud meedias tavakülalised, teiste hulgas ka Kremli meedia «valve-eestlane» Dmitri Linter.

Loeme taas üles propagandistlikud meemid ja käsitlused, mida saade edastas:

  • Russofoobia! See sõna kõlab igas teises saatejuhi repliigis. Ilmne on soov kinnistada termin vaatajate teadvusesse seoses Balti riikidega. Saatejuht jätkab sõnakasutamist ka siis, kui osa saatekülastajaid kinnitab, et Baltimaades pole mingit russofoobiat.
     
  • Russofoobia olevat kultiveerinud kohalik eliit ja poliitiline klikk, sooviga selle eest Läänelt raha teenida. Midagi muud siin müüa polevat. Rahvas suhtuvat Venemaasse hästi, aga klikk rahvast ei kuulavat.
     
  • Balti riikides polevat olnud Nõukogude okupatsiooni, selline käsitlus olevat nende riikide endi ajaloo ümberkirjutus. Punaarmee vabastas Balti riigid, territooriumi, mis olevat alati olnud osa Venemaast.

Saates kasutatud retoorika kattub sügisese «Pervõi» saate temaatikaga, ehkki kallutatud käsitlused on sõnastatud veel räigemalt. Värskema suundumusena võib esile tuua Balti riikide väidetavalt erakordselt viletsa majandusliku seisu alla joonimise. Olukorda kirjeldatakse koguni majandusliku ja demograafilise katastroofina. Lisaks mainitakse otsesõnu, et Nõukogude ajal elasid inimesed Eestis, Lätis ja Leedus palju paremini kui praegu.

Kuidas sellised valed ümber lükata? Toome siinkohal Äripäeva vahendusel ära Venemaa opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi blogipostituse, mis Venemaa ja Eesti majanduse võrdluses olukorrast hoopis teise pildi loob.

Mis on Zvezda? See on Venemaa kaitseministeeriumile kuuluv telekanal, mis räigete propagandalugude poolest Propastopile ka varem silma jäänud. Oleme kandnud Zvezda kanalite nimekirja, millele soovitame Eestis üle kandmisel lisada propagandamärgise.


Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles