Postimees 1938. aastal: kaubalepingud on rahu abinõu – Ameerika riigisekretär

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cordell Hull
Cordell Hull Foto: Wikipedia.org

Washingtonist, 7. veebr. (Reuter). Ühendriikide valitsus on nõus piirama ja vähendama relvastusi, ütles riigisekretär Cordell Hull raadiokõnes.

«Samal ajal kui relvastuste suurendamine maailmas on kahetsusväärne tõsiasi ja meie oleme sunnitud tõstma oma maa ja merejõud tarvilikule tasemele, oleme meie igal ajal valmis ühinema teiste rahvaste ühise pingutusega, mis taotleb relvastuse üldist kitsendamist ja vähendamist,» ütles Hull.

Edasi ründas riigisekretär nn. «eremiitrahvaid», mõeldes selle all rahvaid, kes otsivad majanduslikku sõltumatust. Majanduslik sõda Cordell Hulli arvates ongi suurelt osalt vastutav viimase häiret tekitava lagunemise eest rahvusvahelistes suhetes. Sõda ja sõja kartus haarab meeli ning rikub inimsoo vaimu, palavikuline ettevalmistus võimalikkudele relvastatud konfliktidele õõnestab paljude rahvaste niikuinii halba majanduslikku tervist. Maailm meeleheitlikult vajab niisugust rahvusvahelist korda, mis oleks rajatud rahvusvahelise õiguse uuesti elluäratamisele.

Cordell Hull lõpetas oma kõne kaubalepingute programmi pakkumisega, mis tema arvates on üheks rahu abinõuks.

7.02.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles