Arko Okk: unistus 21. sajandi Eestist

, filmimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arko Okk.
Arko Okk. Foto: SCANPIX

Filmitegija Arko Okk visandab oma nägemuse nüüdisaegsest Eestist, kus ametnikud pole tsementeerunud oma tööpostile, maanteed on ülihead ja omavalitsusele toetust makstes arvestab riik selle kaugust pealinnast.
 

Algklassiõpetaja palk on riigikogulase töötasu arvestamise aluseks. Vanemõpetaja-metoodik saab kaks algklassiõpetaja kuupalka ja koolidirektor kolm. Kõrgemad riigiteenistujad saavad samuti kolm algklassiõpetaja kuupalka. Riigikogulane neli. President, peaminister ja spiiker saavad viis algklassiõpetaja kuupalka.

Lisatasusid saadakse maksimaalselt algklassiõpetaja ühe kuupalga ulatuses. Tööd alustava politseiniku, päästetöötaja ja kaadrisõjaväelase töötasu on pool algklassiõpetaja kuupalgast.

Andepõhine Eesti

Riigiametis töötades ei püsita ametipostil kauem kui kolm aastat, seejärel liigutakse kõrgemale ametipostile või lahkutakse riigitöölt. Nõue kehtib kõigi riigiametite, sealhulgas ka valitavate ametite kohta. Riigiametid on maksimaalselt kaheteistkümneastmelised. Järjepidevus saavutatakse ideede ja traditsioonide järjepidevusega, mitte asendamatute isikute kohalolekuga. Sugulussidemes riigitöötajatel on keelatud teha tööd üksteise alluvuses. Nõue kehtib ka leivad ühte kappi pannud isikute suhtes. Keelde on veel – kodanikud peatavad riigiteenistuses olles parteilise kuuluvuse.

Eestis valitseb üldine sõjaväekohustus. Eesti mees peab nägema ja kogema sõjaväeteenistuses nelja aastaaega. Alternatiivteenistus kestab kaks korda kauem. Üldist sõjaväekohustust või alternatiivteenistust läbimata ei ole meessoost kodanikul riigiteenistuses töötamise õigust.

Riigiasutuste töö algab kell 7.00 ja lõpeb kell 15.00. Riigis kehtib 35-tunnine töönädal.

Parteisid ei rahastata riigieelarvest. Valimisreklaamid on võrdsustatud alkoholireklaamiga, mis on keelatud. A1 formaadis ajutised kandidaate tutvustavad tahvlid paigaldatakse keskväljakule ja vabaühenduste kodulehtedele 30 päevaks. Senine reklaamiagentuuride vahendusel valijatega «rääkimine» (loe: vaikimine) on taunitav.

Valitavad riigikogu saadikud on tagasikutsutavad. Tagasikutsumiseks vajalik häälte arv on saadikule antud häälte arv pluss üks hääl. Mõjuvõimuga kauplemine on keelatud nii enne kui pärast valimisi. Valimisringkondi on üks – Eesti Vabariigi territoorium.

Enim hääli saanud üksikkandidaat saab presidendiks. «Teise» häältetoetuse saanud kodanik moodustab valitsuse.

Riigikogu koosseis muutub põhimõttel, kus iga 12 000 hääleõigusliku kodaniku kohta on üks hääl (hetkel 900 000 : 12 000). Riigikogu valimistel 2015. aastal väheneb riigikogu koosseis 75 liikmele.

Valitsuse autopark koosneb kolmest masinast ehk kolmest lõvist: sõiduk presidendile, sõiduk peaministrile ja sõiduk riigikogu esimehele. Riigiteenistujad kasutavad ühistransporti ja vajadusel eratransporti. Riigiametis kütusekulu ei kompenseerita.

«Linnulennult» ja «eurokilomeeter»

Riigi poolt valdadele eraldatava tulu nn keskmisele määrale lisandub koefitsient. Omavalitsuste tulubaas sõltub vallavalitsuse kaugusest pealinnast linnulennult. Valdade ühinedes ja vallavalitsuse kolides pealinnast kaugemal asuva valla vallamajja tasutakse kaugema keskuse asukoha alusel põhimõttel, kus üks kilomeeter võrdub ühe euroga. «Meretaguste» valdade kaugus korrutatakse kahega.

Sissekirjutust ei ole. Sellisel juhul saavad omavalitsused tulu riigikodanikest maa- või kinnisvaraomanike arvu põhiselt vallas ja maakonnas.

Riigimaanteed on kolmerajalised ja võimaldavad enamalt jaolt sõita kaheksal kuul 12st kiirusepiiranguteta. Riigimaanteed on tasulised, ent ülihästi hooldatud. Kõrvalteedel sõidetakse vastavalt teeoludele, järgides liikluskorraldust ülirangelt. Liiklustrahvid on kahekordistatud.

Riik emiteerib võlakirju. Riigimaan­teed ehitatakse 12 aastaga nn rahva rahaga. Laenuprotsent rahapaigutuseks on kuni kaks korda soodsam kommertspankade laenuprotsendist.

Tulumaksuvaba alammäära tõstetakse kaks korda. Astmelist tulumaksu ei juurutata. Kes teenib rohkem, tasub riigikassasse proportsionaalselt rohkem. Eraldiseisvalt maksustatakse tavamõistes luksuskaupu ja liigtarbimist. Esmatarbekaupadele kehtestatakse madal käibemaks, luksuskaupadele topeltkäibemaks.

Naabrite poole näoga

Välispoliitikas seistakse naabrite poole näoga. Naabritega arvestatakse ja neisse suhtutakse lugupidavalt. Naabreid ei kardeta. Naabrite kallal aasitakse, ent tehakse seda tammsaarelikult – lugupidavalt ja sõbralikult. Aasimisfunktsioon lasub presidendil.

Riigiteenistujate üldarv väheneb poole võrra ministeeriumide ja ametkondade arvelt. Haridus-, pääste- ja politseitöötajate arv ei vähene. Riik fikseerib iga 12 000 elaniku kohta nõutava haridus-, pääste- ja politseitöötaja ning riigikogulaste arvu.

Ministeeriumide arv väheneb samuti poole võrra. Eestis on maksimaal­selt pool tosinat ministeeriumi.

Eksistentsiaalne ja kontseptuaalne

Kultuuri- ja militaarobjektid ehitatakse kontseptuaalselt kokku. Hooneid püstitatakse ainult originaalprojektide järgi.

Tehniliselt keerukad, edumeelsed arhitektuursed lahendused hõlmavad eneses avaliku ruumi olemasolu nõuet. Näiteks: sadamad ja promenaadid; staadionid ja koolid; väikelennuväljad ja multiplex-kinod. Salastatud või muud piiratud ligipääsuga objektid nagu näiteks õhutõrjebaasid või laskemoonalaod kavandatakse avalikuks ruumiks tosina või kahe tosina aasta pärast. Näiteks valitsuspunkrid avatakse 12 aasta möödumisel kunstiprojektidele.

Riigi raadioringhääling ja Eesti Televisioon on teineteisest sõltumatud organisatsioonid, et saavutada objektiivse info dubleeritus.

Riigi raadioringhääling jääb oma väärikasse asupaika Tallinna kesklinnas. Hoonet ei erastata. Eesti Televisiooni ja rahvusooperi majad ehitatakse võimalusel pealinna mereäärsele alale kokku. Dekoratsioonilaod on ühised. Eesti Televisioonis on eestikeelsed ja naaberrahvaste (soome-, läti-, vene-, rootsi-) keelsed, ajalooliste kultuurautonoomiate ja vähemusrahvustekeelsed saated.

Riigi koolides õpetatakse lisaks eesti keelele naaberahvaste (soome, läti, vene, rootsi) keeli. Kohustuslikult vähemalt kahte võõrkeelt (kas saksa, inglise, vene või prantsuse). Kõige olulisem on muusikaharidus, mis on jätkuvalt kohustuslik algkoolist keskkoolini, et osata kuulata ja kuulda. Siit ka ooperiteatri olulisus, et mõista eesti muusikakultuuri kui eesti kultuuri emapuud.

Teostega seoses mainitakse alati nende autoreid (sealhulgas ka fotograafe). Loovisikutele tagastatakse kaks kolmandikku kultuurkapitali vahenditest ja kultuurkapitali seaduse (jõustunud 01.11.2002) § 2 lõige 5 «toetada riiklikult tähtsate kultuuriehitiste rajamist ja renoveerimist» kaotab kehtivuse.

Lõpetuseks
Palgasõduri töötasu, juhul kui kasutatakse ka palgalisi üksusi, ei ületa koos lisatasudega algklassiõpetaja kuupalka. Küll aga makstakse palgasõdurile preemiat lahingus viibitud aja eest tunnitasu alusel, mis võrdub kaitseministri teenitava tunnitasuga.

Järelsõna
Autori hinnangul ei ole Eesti 21. sajandisse jõudnud.

Arko Okk on Lennart Meri elukäigust jutustava kolmemõõtmelise dokumentaalfilmi «Monoloogid 3D» autor. Ta ei kandideeri riigikokku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles