Postimees 1918. aastal: Inglise laevastik jõudis Tallinna (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise laevastik Esimeses maailmasõjas.
Inglise laevastik Esimeses maailmasõjas. Foto: Internet

Nüüd on ta siin – kaua oodatud Inglise laevastik…

Kella kaheteistkümne paiku lagunes linnas teade laiali: Ajutine Valitsus on Pakerordi tuletornist telegrammi saanud: inglise laevastik läheneb Tallinnale. Hiljem kinnitas seda teadet ka Tallinna sadamakapten.

Toompea servale kogus vaatajaid murruna, näod lõkendavad ootavast ärevusest ja kiirest käigust. Kõik nägemiseriistad on juhitud Naissaare lõunapoolse otsa kohale. Mõned ootajad on varustatud meetripikkuste kiikritega, mis lahkesti käest kätte käivad. Kiikrimehed jagavad ümberolijatele seletusi.

Kella poole kahe paiku hakkab Naissaare ja Suuropi vahelt esimene laevakogu paistma, siis teine, kolmas, neljas ja nii edasi. Suuropi neeme kohal keerab järsku terve laevastik, järsku pööret tehes, külgedega linna poole. Uhke pilt.

Agaralt püütakse pikksilmadega laevade lippusid tabada, et teada, kas ühes inglastega ka teised liitlased tulevad. Tuuleiil surub lipud, aga nägemispiirist välja. Kuni Paljassaareni sõidavad laevad täie kiirusega, siis sõiduväledus väheneb. Sadama kohal reidil viskab laevastik ankrud sisse.

Pääle torpeedolaevade ja ristlejate kohalejõudmist, hakkavad Suuropi neeme poolt suurte transportide korstnad paistma. Pääletikkuv hämarus vähendab silmapiiri, vaatajate hulk Toompea serval tiheneb ja kasvab.

16.12.1918

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles