Neeme Korv: peata pealinn, kui kaua veel? (15)

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti Vabariigi pealinnal pole juba pikka aega linnapead. On kriminaalmenetluse tõttu ametist tagandatud Edgar Savisaar, on linnapea kohusetäitja Taavi Aas, on abilinnapead, aga linnapead ei ole. Õieti oli asjade seis piinlik juba siis, kui Savisaar sai kahtlustuse ja tagandati ametist. Nüüd on veel piinlikum. Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas Savisaare kaebust tagandamise kohta mitte menetlusse võtta. On tagumine aeg teha kohusetäitjast linnapea või valida uus meer.

Elu ei jää muidugi seisma. Belgial polnud valitsust 540 päeva – segadust jätkus ja üks ajakirjanik kasvatas endale protestiks Saddam Husseini väärilise habeme, aga süsteem püsis püsti. Tallinna linna juhtimine, mis sattus näiteks Savisaare haigestumise ajal ilmsesse šokiseisundisse, on meerita juba vaikselt ära harjunud. Ka avalikkus on Keskerakonna hegemoonia ajal linna asjade suhtes järjest tüünemaks muutunud, seega ei takista miski status quo säilimist.

Kõlab nagu lahtisest uksest sissemurdmine, aga linnal on linnapead vaja. Ka ettevõte suudab mõnda aega juhita töötada, kuid aja jooksul hakkab inerts organisatsiooni ümber kujundama – allüksustest saavad vürstiriigid. Kohaliku omavalitsuse kontekstis on aga veel olulisem küsimus poliitilisest vastutusest.

Kui Keskerakonnas algas sisevõitlus erakonna esimehe koha nimel, deklareeris Tallinna linnavõim (abilinnapead) omamoodi neutraliteeti. See oli kummaline avaldus. Linnavalitsuse paneb ametisse ja vabastab volikogu. Seal on aga teadupärast Keskerakonna ainuvõim. Seega, kui räägime poliitilisest vastutusest olukorras, milles Tallinn praegusel moel linnapeata edasi tiksub, tuleks meil vaadata Keskerakonna esimehe Jüri Ratase poole.

Poliitilisse retoorikasse on viimastel nädalatel siginenud fraas «puhastunud Keskerakond». Mismoodi puhastunud? Nüüdseks süüdistuse saanud ja kohtuteed ootav esimees võeti maha, aga need, kes tema väärtusi ülistasid, on erakonnas edasi. Erakonna uus esimees ei ole aga astunud kuigi jõulisi samme, et nendest väärtustest (ja väärtuse kandjatest) otsustavalt vabaneda, niisamuti ei paista puhastumist pealinnas.

Arvan, et see pole juhuslik. Nagu ka see, et Tallinna linna kodulehelt leiab küll viite, et linnapea kohuseid täidab Taavi Aas, ent mitte nii hoolikale või teadlikule külalisele (ja enamasti oleme üsna pealiskaudsed) vaatab sealt mitmel pool vastu «linnapea Savisaar» ning linnapea (s.o Savisaare) blogi.

Kui avalikkusel pole, kelle otsa vaadata ning vastutus hajub, siis on see kahtlemata kellelegi kasulik. Võitlus käib järgmiste kohalike valimiste nimel ning sellest sogasest veest loodab Keskerakond rohket saaki. Osa Savisaare valijaskonnast on kõige suhtes immuunne, linnapea de facto on Savisaar ning teistele saab pakkuda «puhastunud Keskerakonda».

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles