Kas ja kuidas töötab teadus majanduse mootorina? (1)

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere
Tarmo Soomere Foto: Sander Ilvest

Nii küsis teadlaste ja teaduskorraldajate jaoks ikooniline ajakiri Nature akadeemilise aasta alguse puhul oma lisavihikus «Majandus teaduse kiiluvees». Kuidas kõlab vastus Eestis, räägib Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Kirjutistest tuleb selgelt välja, et teadusest ja innovatsioonist kasu lõikamiseks pole olemas ühtset, kõigi riikide ja regioonide jaoks sobivat viisi. Tuliselt vaieldakse selle üle, kui palju peaks teadusesse panema maksumaksja raha ja kui palju peaks lisama ettevõte, kes teadussaavutuse kasutusele võtab ja nii oma käivet ja konkurentsivõimet suurendab.

Lisaks sellele erinevad riigiti üsna palju investeeringud fundamentaalteadusesse (põhimõtteliselt uute asjade teadasaamisse, mida me ei pruugi osata kohe rakendada) ja sellistesse uuringutesse, mille tulemust või kasu majandusele saab juba mõne aasta pärast rahas mõõta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles