Margit Sutrop: spikker riigikogule. Kuidas leida Eestile konsensuslik president? (3)

Margit Sutrop
, Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Sutrop
Margit Sutrop Foto: Peeter Langovits

Otsides nüüd riigikogus Eestile järgmist presidenti, ei peaks esimene küsimus olema mitte «kes?», vaid «kuidas?», leiab Tartu Ülikooli praktilise filosoofia professor Margit Sutrop.

Riigikogul on ülesanne leida vähem kui kahe nädalaga presidendikandidaat, kellel oleks parlamendi kahe kolmandiku toetus. Kuna kõik on valimistest juba väsinud, võiks seekord järgida eesti vanasõna: «Üheksa korda mõõda, üks kord lõika!»

Selle asemel, et hakata üksteise võidu uusi nimesid  välja hõikama, tuleks analüüsida, mida saaks seekord paremini teha. Aprillist septembrini rääkisid poliitikud sellest, et tuleb leida parteideülene kandidaat, ent tegelikkuses upitas igaüks oma kandidaati, lootes saada talle kogu parlamendi ja hiljem valimiskogu toetuse. Nagu nägime, ei läinud see ühelgi parteil ega toetusgrupil korda. Nelja kandidaadi võitlus oli tasavägine. Jõuvahekorrad on nüüdseks selgeks saanud ja targemad näevad, et sama mängu ei ole mõtet jätkata. On ka asjatu loota, et kusagil on mõni must hobune või valge luik, keda välja käies saaks üks partei kohe teistelt vajaliku toetuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles