Ivar Raig: uue presidendivalimiste korra ootel

Ivar Raig
, majandusdoktor, Eesti Põhiseaduse Assamblee liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Raig
Ivar Raig Foto: Postimees.ee

Ma ei tea kedagi, kelle meelest poleks vaja muuta praegu kehtivat seadusesätet, mis kehtestab presidendi ametlike kandidaatide esitamise võimaluse vaid kaks kuni neli päeva enne valimisi riigikogus ning ka valimiskogus, kirjutab majandusteadlane ja Eesti Põhiseaduse Assamblee liige Ivar Raig.

Samas ei ole kuulda olnud, et möödunud nelja kuu jooksul oleks esitatud konkreetseid ettepanekuid seaduse muutmiseks. Küll aga on kõlanud argument, et ei ole kombeks mängu käigus reegleid muuta. Õige, kuid vaid käesolevate valimiste suhtes. Tegelikult võinuksid valimiskomisjon ja riigikogu vajalike muudatustega tegeleda küll, mõistagi klausliga, et presidendi valimiste seaduse uus redaktsioon jõustuks alates järgmiste valimiste väljakuulutamisest.

Praegu on jäänud mulje, et presidendi valimiste korraga tegelemiseks polnud riigikogul kas poliitilist tahet või suvel viitsimist. Nii võime ka edaspidi sattuda piinlikku olukorda, et meedias ja debattides esinevad presidendikandidaatide kandidaadid ning iga erakond teeb kogu rahva presidendi otsimise asemel eelkõige oma erakonna ja selle kandidaadi kampaaniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles