Hardo Pajula: kiiremini, kõrgemale, solvunumalt! (26)

Hardo Pajula
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Erik Prozes

Mis on ühist nimedel Milo Yiannopoulos, Jevgeni Ossinovski, Leslie Jones, Tim Hunt, Connie St Louis, Jürgen Ligi? Kõik need härrad ja prouad on kas omatahtsi või vägisi osalenud 21. sajandi alguse läänemaailma ühel kõige kentsakamal suurüritusel – solvumisolümpial, kirjutab Edmund Burke’i Seltsi asutaja, kolumnist Hardo Pajula.

Kui parun de Coubertini algatatud karnevalisarjas suudeti kuni 1990ndate aastate alguseni pidada nelja-aastaseid vaheaegu, siis ütlesid haavujad end igasugustest ajalistest kammitsatest kohe lahti.

Solvumisolümpia käib meil nüüd ööpäev läbi. Teine oluline kahe ettevõtmise erinevus seisneb osavõtuprintsiipides. Kui ükskõik milline olümpial startiv sportlane on sinna jõudnud oma pingutuste tulemusel, siis Yiannopoulos, Hunt ja Ligi said oma osalemisest teada alles pärast kaotust.

Ent kahel ettevõtmisel on ka olulisi sarnasusi – eelkõige lõputult laienev programm. Kui 1896. aasta Ateena suvemängudel jagati üheksal spordialal välja 43 medalikomplekti, siis äsjalõppenud Rio mängudel läks neid 28 alal loosi ühtekokku juba 306. Solvumisolümpial võisteldi veel üsna hiljuti ainult rassismis. Kuivõrd tegemist on hägusa ja pidevalt muteeruva nähtusega, siis pole selle programmi kuuluvate alade täpne kokkulugemine kerge ülesanne. Üks võimalus oleks pidada spordialade vasteteks ohvrigruppe.

Iga ohvrirühma seas võib aga eristada veel omakorda foobiaid, mis oleksid siis justkui medalialad. New Yorgi Ülikooli sotsiaalpsühholoogia professori Jonathan Haidti sõnul on viimastel aastatel võisteldud kuuel alal ehk ohvrigrupis. «Kolm suurt [püha rühma – H. P.] on afroameeriklased, naised, LGBT. Peamine tegevus toimub seal. Peale selle on veel kolm gruppi: latiinod, põlisameeriklased ja puuetega inimesed. Need kuus on olnud olemas juba pikemat aega. Nüüd on lisandunud seitsmes – moslemid.

Programm laieneb just medalialade ehk foobiate arvel.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles