Siim Kallas: kuidas rahastada omavalitsusi? (32)

Siim Kallas
, presidendikandidaat, Reformierakonna auesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna auesimees Siim Kallas
Reformierakonna auesimees Siim Kallas Foto: Liis Treimann

Omavalitsuste võrgustik etendab ühiskonna koostöös olulist rolli. Valitsus on haldusreformi ideedega jõuliselt edasi liikunud. Põhjalik tutvumine haldusreformi temaatikaga on näidanud järgmisi põhipunkte: esiteks, suuremate omavalitsuste eelised on vaieldamatud; teiseks, riik võib anda suurematele omavalitsustele suuremat osa riigi valitsemise ülesannetes.

See toob otsustamist inimestele lähemale, mida tuleb tervitada. See on omamoodi paradoks. Väike koduvald on inimlikum ja lähedasem kui suurem vald, kõik on käe-jala juures, kõik on omad inimesed. Otsustamistasand on hästi lähedal, aga pole midagi otsustada. Nõrk omavalitsus pole võimeline inimeste probleeme lahendama.

Haldusreformi kavas on vaieldavaid küsimusi, nagu 5000 elaniku määr ja võimalik omavalitsuste sundliitmine. Mõlema vaidlusega on pöördutud kohtusse. Nüüd polegi muud kui oodata, et kohus kaalub mõlema poole argumente (mis on mahukad) ja annab seaduse vastavatele pügalatele oma hinnangu.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles