Juhtkiri: haakristiga «rahuvõitleja» (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Rasvastes jutumärkides «rahuvõitlust» oli oodata, aga et see astub meie ette sedavõrd karikatuursel ja väliselt saamatul kujul, on ikkagi ju veidi üllatav.

Üks kange rahuvõitluse ametlikest eestvedajatest on süüdi mõistetud vaenu õhutava bülletääni Kolovrat (e.k «haakrist») väljaandmises. Sergei Tšaulinit võib nimetada lausa elukutseliseks Kremli-meelsete ürituste korraldajaks ja neil poseerijaks. Kaks tegelast, keda mingil põhjusel uhkelt kogunemise korrapidajateks nimetatakse, osalevad aga (ainult natuke liialdades) üldse kõigil meeleavaldustel, olgu need siis millegi poolt või vastu. Kooslus on justkui meelega rõhutatult koomiline. Ei jää kahtlust, et «vanadele tegijatele» on lihtsalt antud uus ülesanne: nüüd olete rahuvõitlejad.

Sellest, et «rahuvõitlejate» usutavusele pole vähimatki rõhku pandud, võib teha järelduse, millisele publikule on laupäevaks plaanitud rongkäik «rahulolematuse väljendamine seoses Ida-Euroopa kasvava militariseerimisega» suunatud. Selleks et toota juba sisseharjutatud viisil videolõike Kremli propagandakanalitele, pole korraldajate ega osalejate taust ju üldse tähtis – selle saab lihtsalt mainimata jätta. Näidatakse plakateid, intervjueeritakse mõnda asjaosalistest ja lisatakse vajalik propagandasõnum. Kindlasti rõhutatakse sellises klipis ka seda, et osalesid eri rahvuste esindajad – tõenäoliselt selleks ongi kaasatud kaks eespool mainitud eestlasest «kõigil meeleavaldustel osalejat».

Näiteks Riias toimus samalaadse stsenaariumiga väike meeleavaldus juulis, NATO Varssavi tippkohtumise eel. Ka nüüd plaanitakse samasuguseid meeleavaldusi lisaks Tallinnale veel mitmes Euroopa linnas. Tegu on propagandistliku sõnumi tilgutamisega, mida varieeritakse vastavalt sõnumi sihtrühmale või ka hetkeoludele.

Üksikute tegevuste naeruväärsusest ei ole aga põhjust teha uinutavat järeldust, et kogu mõjutustegevus on sama nähtavate traagelniitidega või lausa saamatu. Samuti, nagu eespool osutatud, ei pruugi tellija eesmärkide saavutamiseks üldse vajagi olla, et mingi konkreetne üritus oleks läbi viidud filigraanselt – vahel piisab ka lahtise käe ja jämeda pintsliga maalitud pildist.

Külma sõja ajal oli üks nõukogude (luure)teenistuste eesmärke suruda NATO riikide ühtsus ja sellega kaitse alla liitlasriikide oma ühiskondade kätega. Nõukogude luureametkonnad tegelesid kogu külma sõja vältel «rahuvõitluse» õhutamisega läänes, kulutades selleks väga palju raha ja inimjõudu ning arendades praegugi nähtavaid infosõja strateegiaid ja võtteid.

Ka laupäevaks Tallinnas kavandatud tuntud klounide ja äärmuslaste paraadi on põhjust vaadelda ühe väikese elemendina laiemast strateegilisest mõjutustegevusest. Naljakas küll, aga seda vaid üksikuna võttes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles