Ahto Lobjakas: Trump ja Eesti julgeoleku pankrot (3)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamägi

Kas USA presidendivalimised võidab Donald Trump või mitte, pole tegelikult tähtis. Meie ajaloo hooleta faas, mis on kestnud viimased 15–20 aastat, on läbi saanud. Eesti  julgeolekupoliitika on pankrotis.

Pankrot on nii moraalne kui ka intellektuaalne. Moraalne sellepärast, et NATO liikme staatust raudkindla garantiina tõlgendades on järjestikused Eesti valitsused jätnud sööti kõik muu väärtusliku peale kahe protsendi kulutamise alliansi salongikõlblikkusele. Intellektuaalne on pankrot sellepärast, et unarusse jäetud «kõik muu» ongi kõik, millega meil Venemaa asjus midagi teha oleks (peale oma väikse kaitseväe).

See, millele on 15 aastat vilistatud, jaguneb kolmeks. Esiteks venekeelse vähemuse integreerimine nii, et see ei oleks mitte julgeolekurisk, vaid meie riigi heast käekäigust huvitatud osaline. Teiseks suhted Soomega, mis on pea kriminaalselt minna lastud. President Ilves on ametiaja jooksul võtnud läbivalt osatada Soome haavatavust, kuna põhjanaaber ei kuulu NATOsse. Tegelikult on nii, et kui meilt võtta NATO garantii, jääb Soomele ikka iseseisev kaitsevõime. Kolmandaks suhtlus Venemaaga, mis on Eesti poolt olnud suitsidaalselt väljakutsuv – sama tulemuse oleksime saanud vait olles. (Taavi Rõivase üleolevalt ajakirjanduslik vastus Moskva kõnelustesoovile transponderite jm kohta pole mitte üksnes solvav, vaid ta unustab ka, et idee pärineb Soome presidendilt Sauli Niinistölt.)

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles