Postimees 1996. aastal: Harkust põgenenud palusid Rootsi Riia saatkonnast asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Aafrikast möödunud aastal Saksamaale saabunud põgenikud, kes esitasid asüülitaotluse Berliinis
Põhja-Aafrikast möödunud aastal Saksamaale saabunud põgenikud, kes esitasid asüülitaotluse Berliinis Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt Harku interneeritute laagrist põgenenud kaks illegaali üritasid teisipäeval Riias Rootsi saatkonnast asüüli paluda, kuid põgenesid kui kohale saabusid Eesti saatkonna esindajad.

Riia saatkonna konsulaarametnik Eero Viil ütles eile, et nägi asüülitaotlejaid ning arvas neis ära tundvat Harkust põgenenud mehed.

Eestist Lätti põgenenutest üks peaks olema Venemaalt pärit, aga end maailmakodanikuks nimetav Alpicol Louis, tema kaaslaseks aga Novrus Mamedov. Louis oli üks Harku suurpõgenemise initsiaatoreid.

Põgenikud pöördusid Rootsi saatkonna poole väitega, et neid kiusatakse Eestis taga ning soovivad seetõttu asüüli, rääkis Viil.

Rootsi saatkonnast Riias öeldi, et meestele anti ankeedid asüülitaotluste kirjutamiseks, kuid nad põgenesid enne nende täitmist. Mehed põgenesid pärast seda, kui Rootsi saatkonda saabus Eesti konsulaarametnik.

Praegu otsib põgenikke taga Läti politsei. Täitevameti peadirektor Heikki Sikka ütles, et Lätti põgenenute otsimiseks hakatakse kasutama ka Interpoli abi.

Harku interneeritute laagrist põgenesid 16. juulil 20 illegaalselt Eestis viibivat isikut, kellest praeguseks on tabatud 14.

26.07.1996

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles