Allar Jõksi vastus Jaak Uibu pöördumisele: Eesti olgu ägedaim koht, kus lapsi kasvatada! (7)

Allar Jõks
, vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Jaanus Lensment

Riigikogu Eesti rahvastiku toetusrühma konsultant Jaak Uibu tegi Toompea Haridusseminari nimel presidendiks pürgijatele Postimehes (PM, 8.07) üleskutse sõnastada kolm ettepanekut sündimuse viimiseks taastetasandile, mida tuleks riigipeaks saades hakata ellu viima. Arvamustoimetus avaldab Allar Jõksi vastuse.

Väike sündimus ja negatiivne rändesaldo – need on põhjused, millega tuleb tegeleda, kui tahame, et eestimaalasi oleks ka kümne või saja aasta pärast mitte vähem kui praegu. Ka vastus teie tõstatatud küsimusele peitub selles, kuidas nende kahe probleemiga tegeleda. Riik lapsi sünnitama ei hakka.

Küll aga on riigi ülesanne luua keskkond ja anda peredele turvatunne, et nad suudavad need lapsed ka üles kasvatada. Ja teha tööd selle nimel, et need, kes Eestist mujale läinud, tuleks ühel hetkel siia tagasi. Meie suur unistus peaks olema, kuidas muuta Eesti kõige ägedamaks kohaks, kus oma lapsi kasvatada.

Presidendil ei ole ühtegi otsest võimuhoova sündimuse suurendamiseks. Kuid põhiseaduse valvurina on presidendil õigus jätta välja kuulutamata seadusi, kui need ei ole põhiseadusega kooskõlas. Põhiseaduse preambuli kohaselt seisneb Eesti Vabariigi mõte selles, et tagada eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade.

Seetõttu peaks vabariigi president olema justkui filter, kes peab iga seadust hindama vaatenurgast, kas see aitab tagada eesti rahvuse säilimist läbi aegade. Kinnitan, et täidan seda kohustust järjekindlalt, erapooletult ja õiglaselt. Lisaks ei saa alahinnata presidendi võimet innustada oma esinemiste ja hoiakutega valitsust ja riigikogu igapäevaselt tegelema Eesti jaoks oluliste küsimustega.

Allar Jõks

Loe ka, mida vastasid Mart Helme ja Jaak Jõerüüt.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles