Ivar Raig: Britid… kas ikka lahkuvad Euroopa Liidust (1)

Ivar Raig
, majandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Raig
Ivar Raig Foto: Peeter Langovits / Postimees

Brittide lahkumisläbirääkimised ei lähe kiiresti ja võivad päädida hoopis uue lepinguga, mis pannakse siis omakorda Ühendkuningriigis rahvahääletusele, ennustab majandusteadlane ja mõõduka euroskeptilise joone esindaja Ivar Raig.

Briti referendum ELi jäämise asjus oli kogu maailma pingsa tähelepanu all. Emotsioonipursked raskendavad kainete järelduste tegemist juhtunu eri põhjuste kohta. Kuid kindlasti leidis kinnitust ammune tõdemus, et Suurbritannia on üks nendest Euroopa riikidest, kus üksikisiku suveräänsus on kujunenud riigi suveräänsuse tuumaks. Seda mõistetakse sageli isegi nii, et kui riik pole suveräänne, siis on selle kodanikud orjad.

Üksikisikute, ettevõtete ja riigi üle võimu kehtestamist rahvusvaheliste organisatsioonide poolt tõlgendavad britid valdavalt kui suveräänsuse piiramist, mis teatud juhtudel võib osutuda küll vajalikuks, kuid milleks tuleb volitusi aeg-ajalt küsida kodanikelt või vähemalt nende volitatud esindajatelt. Euroopa Liitu ei pea britid aga piisavalt demokraatlikuks organisatsiooniks, sest selle riigiülese seadusandliku initsiatiivi õigus on vaid Euroopa Komisjonil, mille liikmeid pole rahvas valinud. Hästi töötas loosung «Võtame võimu Brüsselilt tagasi». Ka mitme teise riigi poliitikud ja kodanikud on juba avaldanud soovi korraldada rahvaküsitlusi ja referendumeid ELi küsimustes, et muuta ühendust demokraatlikumaks ja legitiimsemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles