Postimees 1935. a: Saksamaale allveelaevastik – Versailles’i lepingu selge rikkumine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Londonist, 27. apr. Briti mereväe attachele Berliinis teatati Saksa võimude poolt ametlikult, et Saksamaa kavatseb ehitada endale 12 allveelaeva, igaüks 250 tonni suur. Saksa samm oli Briti ametlikkudele ringkondadele täielikuks üllatuseks, seda enam, et tuleval kuul peavad algama Inglise-Saksa eelläbirääkimised merejõudude asjus.

Seda küsimust ei puudutatud hiljutistel Inglise-Saksa läbirääkimistel Berliinis. Kuidas Suur-Britannia sellele sammule reageerib, see oleneb arvatavasti valitsuse lähemast koosolekust. Toonitatakse, et Versailles’i rahulepinguga on Saksamaale selge sõnaga keelatud ehitada allveelaevu. Tähendatakse, et Saksamaa uus samm on täpselt sama sammu kordamine, mida Saksamaa astus 16. märtsil, kui ta avaldas seaduse üldise sundväeteenistuse sisseseadmise kohta. Saksa samm on samuti Versailles’i rahulepingu üldine rikkumine. Ka nüüd astus Saksamaa selle sammu just sel silmapilgul, kus tal on tulemas läbirääkimised Inglismaaga merejõudude asjus. Selle sammuga on Saksamaa uuesti näidanud, et ta tahab oma relvastuse küsimust ise lahendada, ütleb Reuteri diplomaatiline kirjasaatja.

Saksa õhuvägi suurem Briti omast? «News Chronicle» kirjutab, et Briti ametlikkudes ringkondades ollakse arvamisel, et Saksa õhujõud on juba praegu suuremad Briti õhujõududest, meretagused õhujõud ühes arvatud.

«Daily Telegraphi» teatel Briti valitsus tahab nüüd revideerida ja kiirustada oma õhurelvastuse programmi.

28.04.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles